Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Techno, 8.11. 2011

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Techno, 8.11. 2011

kultura21

"Letošní Mezipatra pokračují ve čtvrtek v Praze!"


 

 To, že se festivaloví diváci vydají na cesty časem, naznačuje letošní znělka, ve které dva muži v kosmické lodi kojí dítě. Minulost zase naznačuje vizuál festivalu, jemuž dominuje starověká mumie. Queer pohled na časy minulé i na to, co nás může čekat, nahlíží také více než osm desítek filmů, které divákům nabízí dvanáctý ročník festivalu.

Techno, 8.11. 2011

 

 

 

Mezipatra zahájí film hlavního festivalového hosta amerického režiséra Todda Haynese Sametová extáze. Ve fiktivním životopisu padlé hudební hvězdy více než náhodně připomínající Davida Bowieho excelují v hlavních rolích McGregor, Jonathan Rhys Meyers nebo Christian Bale. Film byl oceněn za umělecký přínos v Cannes, nominován na Oscara a ve své nostalgické vizuální okázalosti spojené se strhujícími hudebními výstupy má divácky kultovní status. Po projekcích se v Brně i v Praze mohou diváci těšit na zahajovací party.

V rámci retrospektivní přehlídky přinášejí Mezipatra další tři Haynesovy snímky: Jed, Safe a Daleko do nebe. Role v posledně jmenovaném snímku přinesla Oscarovou nominaci herečce Julianne Moore. Haynesův nejnovější scenáristický a režijní počinMildred Piercezískal jedenadvacet nominací na ceny Emmy, se soškami pro herecké představitele Guye Pearcea Kate Winsletv titulní roli. Todd Haynes na festival přijede jen několik týdnu poté, co pracoval v hlavní porotě festivalu v Benátkách. žiséra ověnčeného prestižními oceněními mohou návštěvníci festivalu potkat také na FAMU. Ve spolupráci s MIDpoint se totiž bude konta jeho masterclass (12. listopadu od 14:30).

V hlavní soutěži bude možné shlédnout jedenáct celovečerních snímků, vedle dalších třeba hit festivalu v Sundance a jeden z nejvýraznějších queer filmů posledních let Gun Hill Road. Ten je otevřeným a citlivým dramatem, které sleduje cesty otce, který se právě vrátil z vězení a transgender syna/dcery. V této sekci také Mezipatra uvedou mezinárodní premiéru filmu Mary Marie. Ty se po smrti matky vracejí do domu svého dětství na léto sladké nostalgie. Jemně provokativní erotičnost vztahu sester se proplétá s něžností podvečerních pikniků pod tmavě modrou oblohou ozářenou prskavkami. Svůj hravý, poetický a vášnivý celovečerní debut představí v mezinárodní premiéře režisérka a představitelka Marie Alexandra Roxo osobně v Praze.

Mezi krátkými filmy bude soutěžit jedenatřicet neotřelých snímků. Jedním z nich je polsko-německý snímek Foucaltův pokoj, rekonstruující zážitky polského mladíka, který se jednoho dne na konci padesátých let opilý toulal Varšavou až do chvíle, kdy se jej ujal proslulý francouzský filosof (a proslulý homsexuál)  Michel Foucault.

Mezi dokumenty uvidí diváci snímek legendárního německého filmaře, jehož retrospektivu Mezipatra uvedla za jeho účasti před třemi lety. Nejnovější dokument Rosy Von PraunheimaKluci ze stanice ZOOse vrací do prostoru nechvalně proslulého bývalého hlavního nádraží v Berlíně. Snímek je jedním z pěti promítaných dokumentů.

Mimo soutěž bude možné vidět osmičku filmů v čele s loňským vítězem Ceny divákůpianistou Sašou režiséra Dennise Todoroviće. Otrlejší diváky jistě v této sekci potěší novinka japonského pornoherce Imaizumiho Koichiho, který se tentokrát vedle hlavní role ujal také režie ve filmu Dědečku, jsi má femme fatale. V sekci Krize monogamiebudou představeny filmy 3, Happy happy a Děcka jsou v pohodě, komedie nominovaná na čtyři Oscary, která vypráví o rodičovství a manželství s upřímností a chytrým humorem. Retrospektivní přehlídkavedle filmů hlavního festivalového hosta Todda Haynesenabídne také snímek natočený na motivy románu Virginie Woolf Orlandonebo českou klasiku Vláčilovo Údolí včel, které se také dočká tzv. queer čtení v rámci doprovodného programu, kdy budefilmový vědec ukáš Skupa znovu interpretovat českou filmovou tvorbu minulých desetiletí a dívat se na ni právě queer pohledem.

Kompletní program QFF Mezipatra najdete na:

www.mezipatra.cz

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011