Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Novinky, 10.11. 2011

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Novinky, 10.11. 2011

kultura21"V Praze začínají Mezipatra, hostem bude i režisér Todd Haynes"

 

 

Festival Mezipatra, zaměřený na queer filmy, se z Brna přesunul do Prahy. Tématem dvanáctého ročníku je cestování v čase, hlavním hostem pak slavný americký režisér Todd Haynes.

Novinky, 10.11. 2011

 

 

 

Přehlídku zahrnující snímky zejména s gay, lesbickou i transgenderovou tematikou zahájí ve čtvrtek ceněný film Sametová extáze. Ve fiktivním životopisu padlé hudební hvězdy připomínající Davida Bowieho excelují Ewan McGregor nebo Christian Bale.

V rámci retrospektivní sekce budou uvedeny tři Haynesovy počiny: Jed, Safe (film, který objevil herečku Julianne Moore) a Daleko do nebe. Režiséra ověnčeného prestižními oceněními mohou návštěvníci potkat také na FAMU, kde bude 12. listopadu od 14.30 vést svůj masterclass.

Česká klasika: Vláčilovo Údolí včel

Z letošního výborně rozloženého programu stojí za zmínku kupříkladu jeden z nejvýraznějších queer filmů posledních let Gun Hill Road, dále snímky Mary Marie, Swoon, Happy Happy, Děcka jsou v pohodě nebo Orlando. Organizátoři překvapivě vybrali i českou klasiku, Vláčilovo Údolí včel. Té bude také věnována diskuse.

Mezi dokumenty září Kluci ze stanice ZOO legendárního německého tvůrce Rosy von Praunheima, jenž se v něm vrací do prostoru nechvalně proslulého bývalého hlavního nádraží v Berlíně. Otrlejší diváctvo potěší novinka japonského pornoherce Imaizumiho Koichiho, který se tentokrát vedle hlavní role ujal také režie filmu Dědečku, jsi má femme fatale.

Festival v české metropoli skončí 16. listopadu vyhlášením vítězů a promítáním dramatu Krásný Harry se Stevem Buscemim v hlavní roli. Poté se přesune do OstravyPlzně aOlomouce.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011