Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Hlavní porota

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Hlavní porota

mezipatra_main_jury_09Hlavní porota hodnotí soutěžní snímky a uděluje Cenu pro nejlepší celovečerní hraný film.

 

 

 

Veronika Bednářová

Veronika Bednářová je reportérkou časopisu Reflex, který se zabývá současným českým politickým a kulturním děním. Specializuje se na kulturní a zahraniční události. Napsala 32 stránkovou práci o Silicon Valley, která pojednává o situaci v iráckém městě Basra. Během pobytu v Jižní Africe v letech 2006 – 2009 napsala cestopisný článek nazvaný Někde v Africe. Vedla rozhovory s mnoha mezinárodními osobnostmi, v poslední době s Woody Allenem, Johnem Malkovichem, Robertem De Nirem, Milošem Formanem, Madeleine Albrightovou a mnoha dalšími. V roce 2006 publikovala knihu o svých cestovatelských zážitcích pojmenovanou Má americká krása.

Judith Jack Halberstam

J. Jack Halberstam je profesorkou anglického jazyka, genderových studií, amerických studií a etnicity na USC (Universita Jižní Kalifornie) v Los Angeles.  Halberstam napsala tři knihy: jednu o hororové literatuře a filmu nazvanou Skin Show: Gothic Horror and The Technology of Monster (Duke UP, 1995), dále knihu Female Masculinity a třetí knihu na téma transgenderového chování: In a Queer Time and Place: Transgender Bodies, Subcultural lives. V současné době Halberstam pracuje na knize o „selhání“ pro nakladatelství Reaktion Books.

James Mackay

James Mackay (1954) je známým producentem některých nejdůležitějších filmů Dereka Jarmana, například Andělské konverzace (1985), Zahrada (1990) nebo Blue (1990). Narodil se ve Skotsku, po studiích filmu na North East London Polytechnic pracoval v London Filmmaker´s Co-op jako dramaturg. Na konci sedmdesátých let sestavil sérii filmových projekcí nazvaných Nový Britský avantgardní film pro Mezinárodní filmový festival v Edinburgu a také pro Forum na Berlínském Filmovém Festivalu. V roce 1981 založil produkční a distribuční firmu Dark Pictures, která se specializovala na nové filmy a videa a tím také započala jeho spolupráce s Derekem Jarmanem.

Dominik a Benjamin Redingovi

Dvojčata Dominik a Benjamin se narodila v roce 1969 v Dortmundu v Německu. Dominik po škole studoval herectví na Staatliche Schauspielschule Stuttgart a pracoval jako herec a režisér ve státních divadlech ve Stutgartu a Bochum. Jeho bratr Dominik studoval architekturu na Rheinisch WestfälischeTechnische Hochschule v Aachenu a pracoval v různých architektonických kancelářích v Německu.

V roce 1992 Dominik zahájil studium filmu na umělecké škole v Hamburku. Jakmile započal práci na svém prvním krátkém filmu jeho bratr Benjamin se přidal k natáčení. Společně natočili tři krátké filmy, které se promítaly na několika národních i mezinárodních filmových festivalech. V roce 1997 napsali spolu scénář k jejich prvnímu celovečernímu filmu Oi! Warning. V letech 1998/1999 jej zrežírovali a produkovali. Promítal se na 28 festivalech, získal 11 ocenění a byl první filmem, který získal cenu hlavní poroty Mezipater pro nejlepší celovečerní film. Od té doby napsali knihu o Oi! Warning a udělali několik hudebních videoklipů, televizních shotů a společný filmový scénář. V současné době pracují na dalším celovečerním filmovém projektu Der Golem und die zweifache Welt, s pracovním názvem „The Golem and the mighty shade.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011