Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Oslavy na barikádách

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Oslavy na barikádách

rumpel-web-mezipatra-09Je to muž? Je to žena? Tajné testy chromozomů, mediální skandál – nedávný rozruch kolem atletky Semenyaové nám připomněl, jak zásadní je pro nás znát a definovat pohlaví na základě neměnných kategorií muž/žena, které mechanicky odvozujeme od biologických rozdílů mezi pohlavími. Předpoklady správného mužského a ženského vzhledu, chování a projevu jsou zcela kulturní, vytvářené společností a – povinné. Všichni si musíme vybrat a přizpůsobit se. A to i v případě, že se jako Semenyaová jako muž ani žena nenarodíme.

Konformitě vůči tradičním mužským a ženským rolím a hodnotám, které jsou jim přikládány, nás ženou do Třetí světové války pohlaví. Najdeme gaye šovinisty a lesby, co se s gayi nebaví. Maskulinní gay machos, co pohrdají zženštělými buznami a butch lesby, které se vysmívají holkám s makeupem. A také spoustu strachu z transgenderu a nevyhraněné (bi)sexuality.

Dokud si budeme muset vybrat, jestli chceme být mužem či ženou, nezbavíme se homofobie. Jubilejní ročník jsme věnovali tématu, o kterém věříme, že se dívá přímo na jádro problému. Do boje jsme přizvali queer, životní postoj, který osvobozuje od dělení světa na ženský a mužský, protože ruší genderové hranice samotné. Do další dekády tak vstupujeme s podtitulem queer filmový festival.

U příležitosti kulatin jsme pro vás připravili celou řadu specialit, jako teplé lahůdky na webu, tedy kolekci oceněných filmů předchozích ročníků a pohled zpět na výjimečné filmy posledních deseti let.

Velkou radost máme z retrospektivy umělce zcela mimořádného významu, Dereka Jarmana, který před patnácti lety podlehl AIDS. Kromě jeho filmů, na které vás zveme do kin, jsme v Galerii Václava Špály připravili výstavu jeho experimentálních děl, jejíž součástí je i reakce na Jarmana od mladých místních tvůrců.

Přeji vám podnětná Mezipatra.

Aleš Rumpel
ředitel festivalu
FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011