Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - TZ: Mezipatra zvou matky do kina

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

TZ: Mezipatra zvou matky do kina

Brno, 5.11. 2010: Queer filmový festival Mezipatra vyzývá své diváky a divačky, aby 6. 11. ve 21 hod vzali své matky do kina Scala na debut kanadského režiséra Xaviera Dolana Zabil jsem svou matku. Film pojednává o strastiplném dospívání a poslouží jako katarze pro všechny matky a děti, které přežily pubertu. Mezipatra dají všem matkám v doprovodu svých dětí vstup zdarma. Ve stejný čas v kině ART zahájí projekci filmu 3 sirky ozáří noc známá herečka Simona Peková, představitelka hlavní role.


Ve vizuálně atraktivním snímku ztvárnil teprve 19letý režisér Xavier Dolan hlavní roli. Je to autobiografická postava kluka přesně v tom stadiu puberty, kdy se matka zdá být tou nejhorší osobou na světě a vzájemné neporozumění je nepřekonatelné. Bolestná zkušenost dospívání je ve filmu vyvážena nádherným světem zpomalených záběrů, dokonalé krásy a trefné náladové hudby v příběhu první opravdové lásky.

Dolanův film vyhrál řadu mezinárodních cen a renomovaný filmový magazín Variety ho nazval zábavným multi-generačním festivalovým hitem. Snímek vzbudil velkou pozornost především pro svou originalitu: režisér zásadně porušuje základní poučky filmové skladby a jeho manýrismus v kombinaci s výrazným užíváním retro hudby dosahuje silných, diváky oblíbených efektů. O tom se mohou diváci a divačky přesvědčit i u druhého filmu Xaviera Dolana, Imaginární lásky, který je zakončovacím snímkem festivalu. Oba Dolanovy filmy byly uvedeny na festivalu v Cannes a oba mají potenciál okouzlit také festivalové publikum Mezipater.

Simona Peková na Mezipatrech

Známá herečka a členka hereckého souboru HaDivadla Simona Peková představí v sobotu 6. 11. na queer filmovém festivalu Mezipatra film 3 sirky ozáří noc. Snímek režírovaný mladými nadějnými studujícími pražské FAMU Jakubem Šmídem a Luciou Kajánkovou běží v rámci bloku krátkých filmů Chvění, hraní, rodičovství a násilí od 21 hod v malém sálu kina ART. Peková v něm představuje životem zklamanou divu. Její osamělý svět zašlé slávy naruší příjezd synovce Františka na prázdniny. Následná spirála her a imaginárních světů kulminuje ve ztrátu nevinnosti.  Po projekci filmu se Simona Peková spolu s Jakubem Šmídem a Luciou Kajánkovou zúčastní debaty s publikem.

 

Jedenáctý ročník festivalu Mezipatra 11. proběhne od 4. do 9. listopadu v Brně a od 11. do 16. listopadu v Praze.


Více na www.mezipatra.cz



Kontakt pro média:

Tereza Hendlová
PR manažerka,
Tel: +420 736 537 238
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Finanční podpora: Ministerstvo kultury ČR, Hlavní město Praha, Goethe-Institut Praha, Francouzské velvyslanectví, Velvyslanectví Švédska, Velvyslanectví USA


Generální mediální partner: Česká televize   ///   Hlavní mediální partner: Český rozhlas 1 Radiožurnál
Mediální partneři: Metro, A2, Metropolis, Cinepur, Radio 1, Radio Wave, Radio Vltava, Rádio Krokodýl, Free Radio, Nový prostor, Cinema, Colour Planet, PragueOut.cz, Anopress IT, iBoys.cz, Gaynet.cz, Screenet, Fullmoon


Sponzoři: Hard Rock Café, Stavoproges,MKM jazyková škola, LUVR, Restaurace Áčko,  Easytalk

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011