Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - TZ: Mezipatra zahajují spolupráci s Amnesty International

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

TZ: Mezipatra zahajují spolupráci s Amnesty International

Praha, 11.11. 2010: Queer filmový festival Mezipatra letos poprvé zahajuje spolupráci s mezinárodní organizací Amnesty International zabývající se ochranou lidských práv. Amnesty International oslovila organizátorský tým festivalu se zájmem o zapojení do kampaně proti stereotypům v médiích. Návštěvnívci a návštěvnice festivalu mohou v rámci kampaně zabojovat proti předsudkům tak, že se 15. 11. mezi 17. a 21. hod. přijdou vyfotografovat se slogany na stánku Amnesty International umístěným před vstupem do kavárny kina Lucerna.

 „Je to pro nás čest i výzva, že můžeme v letošním roce s festivalem Mezipatra spolupracovat. Otázky týkající se gay, lesbických i transgender témat (LGBT) sledujeme a jsme rádi, že můžeme na jejich podporu veřejně vystoupit,“ uvedla mluvčí organizace Kateřina Šaldová. „Queer filmový festival vznikl za účelem seznámení majoritní společnosti s LGBT kulturou a svou činností se snaží bořit mýty a podporovat respekt k rozmanitosti sexuálních a genderových identit v české společnosti,“ představila akci mluvčí festivalu Mezipatra Tereza Hendlová.

Problematiku marginalizace a stereotypizace lidí z důvodu identity, ať již etnické, sexuální či genderové, považuje Amnesty International za podstatnou a směřuje na ni i svou aktuální kampaň s názvem Stereotypy nekupuju, jejímž tématem je zkreslené zobrazování lidí v médiích. Jedná se zejména o problematiku stereotypů o menšinách, v nichž dochází k bezdůvodnému uvádění etnicity či národnosti, a to nejčastěji v souvislosti s negativními zprávami. Podobnou zkušenost stereotypního škatulkování mají i jiné skupiny obyvatel – například právě gayové či lesby. „Podstatou podzimní kampaně Stereotypy nekupuju je vyjádřit nesouhlas s touto praxí a upozornit na to, že trendem prestižních světových médií je nepodporovat u čtenářů předsudky vůči příslušníkům menšin,“ sdělila koordinátorka kampaně Gabriela Bártová z Amnesty International.

Těžištěm projektu je speciální forma petice, při níž zájemci místo svého podpisu podpoří akci tím, že se nechají vyfotografovat před kampaňovým vizuálem - papírovým velkoformátovým pozadím, které představuje stránku novin - a s nalepenými samolepkami se sloganem kampaně. Cílem projektu je nasbírat co nejvíce fotografií lidí, jejich fotopodpisů, a předat je zástupcům českých médií.

Akce probíhá od 17. listopadu do 10. prosince 2010. Její představení na festivalu Mezipatra se uskuteční v předpremiéře již 15. listopadu před vsupem do kavárny kina Lucerna.

Festival Mezipatra je největším filmovým festivalem s queer tematikou ve střední Evropě. Za deset let existence jej navštívilo 75 000 lidí. 11. ročník festivalu proběhl od 4. do 9. 11. v Brně a od 11. do 16. listopadu se koná pražská festivalová část. Ozvěny Mezipater proběhnou v Ostravě, Plzni a Olomouci. Festival je letos zaměřen na téma “Vysoké umění“ a sleduje osobnosti umělců a umělkyň, kteří tvořili mimo hlavní umělecké proudy a posouvali hranice umění samotného.

 

Pro více informací prosím kontaktujte:



Amnesty International Česká republika

 
Kateřina Šaldová
tisková mluvčí Amnesty International

T +420 724 133 134
E. Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.


Queer filmový festival Mezipatra

Tereza Hendlová
PR manažerka festivalu Mezipatra

T. 736 537 238
E. Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

www.mezipatra.cz

Finanční podpora Mezipater: Ministerstvo kultury ČR, Hlavní město Praha, Goethe-Institut Praha, Francouzské velvyslanectví, Velvyslanectví Švédska, Velvyslanectví USA

Generální mediální partner: Česká televize   ///   Hlavní mediální partner: Český rozhlas 1 Radiožurnál
Mediální partneři: Metro, A2, Metropolis, Cinepur, Radio 1, Radio Wave, Radio Vltava, Rádio Krokodýl, Free Radio, Nový prostor, Cinema, Colour Planet, PragueOut.cz, Anopress IT, iBoys.cz, Gaynet.cz, Screenet, Fullmoon

Sponzoři: Hard Rock Café, Stavoproges, MKM jazyková škola, LUVR, Restaurace Áčko, Easytalk, Česko-německý fond budoucnosti

 

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011