Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Gay divadlo na festivalu Fringe

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Gay divadlo na festivalu Fringe

prague fringePrague Fringe - dychtivě očekávaný maraton divadla, tance, komedie a hudby z celého světa vypukne již 28. května a poběží po 9 dní. Na festivalu Fringe se v Česku poprvé představili Topping and Butch, známí jako netradiční učitelé angličtiny v pořadu Q. Jako každý rok, i letos je na programu výjimečné queer představení.

 

Mezipatra doporučují hru V obětí lva (In the Arms of a Lion). Působivé představení, které dojme, šokuje a povznese na duchu, sleduje mladého muže, který si postupně uvědomuje vlastní sexualitu. Příběh se rozvíjí na pozadí násilných rasových nepokojů posledních let Apartheidu v Jihoafrické Republice. Představení bylo vřele přijaté kritikou na čtyřech festivalech v Austrálii a svou úspěšnou evropskou premiéru mělo na Mezinárodním festivalu gay divadla v Dublinu.

Skrze postavu Stevena, bílého gay mladíka, který vypráví příběhy ze svého dětství, fo nichž vstupují postavy jako bílý separatistický kazatel nebo zarmoucená matka, nahlédneme pravicový extremismus, náboženský fundamentalismus, eskalující násilí během bouřlivých dní konce Apartheidu v Jihoafrické republice.

„Van der Merwova škála herectví předvádějící surové emoce je výjimečná. S lehkostí ztělesňuje jednu postavu za druhou.“ The Age, Melbourne

Představení v anglickém jazyce můžete shlédnout už první den festivalu, 28. května od 18:45 v pražském Divadle Čertovka. Více informací na webu festivalu.

 

 

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011