Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Noci šelem

logo Mezipater

Duha nad Brnem 2001

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Noci šelem

Noci šelem / Les Nuits Fauves
Francie/Itálie 1992
Česká verze, délka 126 minut

Režie: Cyril Collard
Hrají: Cyril Collard (Jean), Romane Bohringer (Laura), Carlos Lopez (Samy)

 

Strhující autobiografický příběh režiséra a představitele hlavní role, Cyrila Collarda, natočený podle vlastní knihy, která v roce 1987 svou otevřeností vyvolala skandál v celé Francii. Poprvé si někdo dovolil otevřeně napsat, jaké to je žít s AIDS. Svým vyprávěním prolomil všechna tabu, která do té doby o AIDS ve Francii existovala. Film natočený na naléhání matky a přátel je o jeho lásce k ženám i k mužům, o dospívání, životních pochybnostech, o strachu ze smrti, ale především o chuti žít, o vášni, o lásce, o tom, co si člověk začne uvědomovat, až když ví, co všechno může každým okamžikem ztratit… Cyril Collard zemřel ve věku 35 let, tři dny předtím, než jeho film získal čtyři Cézary - výroční cenu francouzské akademie - za nejlepší film, debut, střih a Romane Bohringerová jako nadějná mladá herečka.
  • Mimořádná projekce s besedou pro školy.
  • Film byl uveden na přehlídce Duha nad Brnem 2001 díky vstřícné spolupráci a podpoře Francouzského velvyslanectví v Praze.

 

Art Brno, 12.6. 8:00
Art Brno, 12.6. 11:00

FaLang translation system by Faboba

Duha nad Brnem '01

  • Diváci: 1 800
  • Projekce: 16
  • Doprovodné akce: 2
  • Filmy: 26