Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Láska je láska

logo Mezipater

Duha nad Brnem 2001

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Láska je láska

Láska je láskaLáska je láska / Fucking Åmål
Švédsko/Dánsko 1998
Švédská verze - české titulky, délka 89 minut

Režie: Lukas Moodysson
Hrají: Rebecca Liljeberg (Agnes), Alexandra Dahlström (Elin), Erica Carlson (Jessica)

 

Děj nás zavede do prostředí malého města v západním Švédsku, jak jej chápe šestnáctiletá Agnes. Tato uzavřená dívka se zamiluje do čtrnáctileté mezi spolužáky velmi oblíbené Elin. Agnes trpí svou osamělostí, ale neví, jak se ze složité situace dostat. Elin zase spokojeně přijímá obdiv od svého okolí, cítí se však zde svázaná. Má pocit, že je zde mrtvo a chtěla by se dostat do velkého města. Touží stát se filmovou hvězdou nebo alespoň modelkou. Po náhodném sblížení s Agnes však Elin začne pociťovat něco, co dosud nepoznala. Brání se lásce tak, že začne chodit s nemilovaným klukem. Svému osudu však neujde. Dokáže společně s Agnes vystoupit před ostatními a přiznat se k jejich vzájemnému vztahu.

Láska je láskaTento film se v zásadě na první pohled nikterak neodchyluje ze zavedených schémat melodramatického filmu. Dvě hrdinky se potkají, společně překonávají nástrahy, aby nakonec ve šťastném objetí mohly vyrazit vstříc své růžové budoucnosti. Ovšem zásadním kladem tohoto filmu je celkové filmové podání příběhu. Je totiž podán velmi plasticky a autenticky a právě tím dokáže na diváka zapůsobit. Často vzbuzuje dojem snímání ruční kamerou, která dokáže proniknout až na dřeň skutečným věcem. Film působí až dokumentárním dojmem. Není zde až tak důležité lesbické téma samo o sobě, ale daleko spíše je to příběh o lidské odlišnosti, o krutosti dospívání pro toho, kdo je jiný a nemusí jít zdaleka jen o sexuální odlišnost. Právě v tom, že film si nedělá lacinou popularitu prvoplánovitostí, tím, že je možné odkrývat hlubší podstatu věcí kolem nás, je nejcennější deviza tohoto filmu.

  • Tento film se stal nejúspěšnějším švédským filmem roku 1998, soutěžil na filmovém festivalu v Karlových Varech a na festivalu v Berlíně získal cenu Teddy.

 

Art Brno, 13.6. 18:30

FaLang translation system by Faboba

Duha nad Brnem '01

  • Diváci: 1 800
  • Projekce: 16
  • Doprovodné akce: 2
  • Filmy: 26