Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Jiný pohled

logo Mezipater

Duha nad Brnem 2001

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Jiný pohled

Zpověď lesbické ženy, která je posledním potomkem staré ruské šlechtické rodinyJiný pohled / Egymásra nézve
Maďarsko 1982
maďarská verze - simultánní překlad, délka 103 minuty

Režie: Károly Makk
Hrají: Jadwiga Jankowska-Cieslak (Éva), Grazyna Szapolowska (Lívie), Peter Andorai, Jozef Króner

  • Film je uveden společně s krátkometrážním Zpověď lesbické ženy, která je posledním potomkem staré ruské šlechtické rodiny

Děj filmu se odehrává v hluboké totalitě v roce 1959. Novinářka Éva si zachovává své mravní a etické postoje a nenechává se vmanipulovávat do situací, kdy by se stávala jen bezmocnou loutkou. Zažívá kvůli tomu všemu tvrdé represe. Šéfredaktor jednoho časopisu, bývalý politický vězeň, ji přijme jako redaktorku. Éva se nemilosrdně pouští do kritické reportáže o zemědělském družstvu. Vše skončí jejím dobrovolným odchodem z časopisu. Další rovinou příběhu je její vášnivý vztah s vdanou kolegyní Lívií, který způsobí v jejím životě mnoho dramatických konfliktů. Líviin manžel, který není s to se vyrovnat s jejím odchodem k Évě, se Évu pokusí zastřelit, ale obětí je Livia. Těžce zraněná se v nemocnici s Évou pohádá. Ani tentokrát se Éva nemíní podřídit a rozhodne se emigrovat. Při pokusu o překročení maďarsko-jugoslávské hranice je však zastřelena…Film Jiný pohled líčí lidskou statečnost v prostředí, kde vládne lživá politická praxe. Slavný maďarský režisér do filmu jako ústřední dvojici obsadil vynikající polské herečky, v roli šéfredaktora se objevuje slovenský Jozef Króner. Snímek působí zcela autenticky, zároveň však i neobyčejně lyricky až cudně. Zobrazuje složitou situaci osobních vztahů zasazenou do rámce života v totalitním státě, kdy jednotlivec nemá žádnou velkou hodnotu a vše je podřízeno "kolektivu a masám". Uvážíme-li navíc, kdy tento film vznikl, pochopíme i velkou smělost režiséra Makka. Jiný pohled po právu posbíral mnohá ocenění na prestižních filmových festivalech, např. v Cannes.
  • Film byl uveden na přehlídce Duha nad Brnem 2001 díky vstřícné spolupráci a podpoře Maďarského kulturního střediska v Praze.

 

Art Brno, 15.6. 21:00

FaLang translation system by Faboba

Duha nad Brnem '01

  • Diváci: 1 800
  • Projekce: 16
  • Doprovodné akce: 2
  • Filmy: 26