Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Duha filmů i tolerance se klene nad Brnem

logo Mezipater

Duha nad Brnem 2001

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Duha filmů i tolerance se klene nad Brnem

B r n o - Duhové barvy nese v názvu festival filmů s gay a lesbickou tematikou, který v pondělí začne v brněnském kině Art. Šestidenní přehlídka Duha nad Brnem se zde uskuteční podruhé. Barevné spektrum - červená, oranžová, žlutá, zelená, modrá a fialová - tvoří pruhy vlajky, která je už od roku 1978 celosvětově přijímaným symbolem homosexuální komunity.

Andrea Pavelková, Luboš Mareček, MF Dnes, 9. 6. 2001

"Červen bývá také na celém světě měsícem Gay pride, akcí na oslavu jinakosti a prosazování práv lidí s odlišnou sexuální orientací," připomněl předseda pořádajícího občanského sdružení Stud Brno Martin Strachoň. Záštitu nad přehlídkou převzala zástupkyně veřejného ochránce práv Anna Šabatová a rektor Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška.

BEZ PODPORY MĚSTA

Organizátoři festivalu z občanského sdružení Stud město požádali o finanční a morální podporu. Zastupitelstvo na doporučení městské rady osmitisícový příspěvek neodsouhlasilo. Důvod přitom neuvedlo. "Šlo přitom spíše o vyjádření podpory morální," uvedl Strachoň. Pořadatelé mají za to, že podporu města menšinám prokáže návštěvnost festivalu. "Brňané, kteří přijdou, jsou pro nás měřítkem zájmu obyvatel moravského města o problematiku sexuálních menšin. Není pro nás určující, aby to byla zrovna politická reprezentace," míní jeden z pořadatelů Pavel Štébl. Na nezájem města si navíc již zvykli. Brněnské zastupitelstvo Stud každoročně a bez úspěchu žádá o deseti až dvacetitisícový roční příspěvek. Představitelé sdružení jsou si i tak prý vědomi, že mezi žadateli jsou organizace, kterým se peněz nedostává daleko více. Stejně chápe význam organizace a její prosby o peníze i náměstek primátora Rostislav Slavotínek (KDU-ČSL). "Podporujeme významnější projekty pro sociálně potřebnější," řekl Slavotínek. Peníze však nejsou všechno. Už vloni požádali lidé ze sdružení Stud o záštitu nad festivalem brněnského primátora Petra Duchoně. Ten však odmítl. Zdůvodnil to tím, že si vybírá a zaštiťuje především projekty s významnou zahraniční účastí. "Odmítám ročně několik desítek akcí," řekl Duchoň. Proto se letos organizátoři festivalu obrátili na představitele akademické obce a ombudsmanův úřad.

S POCHOPENÍM I BEZ

Program Duhy nad Brnem nabídne osmnáct celovečerních a jedenáct krátkých dokumentárních filmů, které se zabývají problematikou života sexuálních menšin znázorněných na logu. "Jen pět snímků bylo uvedeno v tuzemské distribuci, jiné byly promítány pouze na festivalech, v mnoha případech půjde o české premiéry," uvedl dramaturg Jiří Chromčák. Pořadatelé musí při sestavování programu spoléhat spíše na podporu zahraničních institucí, jako je Britská rada, Maďarské kulturní středisko, Goethe institut, francouzské velvyslanectví či Slovenský filmový ústav z Bratislavy. Tuzemský distributor se ještě před zahájením festivalu postaral o menší aféru. "Společnost Atlantis Entertainment, která vlastní promítací práva na americký film Zkurvená nuda, si na poslední chvíli nepřála uvedení na festivalu gay filmů," komentoval včerejší programovou změnu vedoucí produkce Radek Menšík. Satisfakcí publiku bude oscarový snímek Vše o mé matce režiséra Pedra Almodóvara z předloňského roku.

JE Z ČEHO VYBÍRAT

Filmová přehlídka nabídne řadu pozoruhodných snímků, z nichž nejstarší pochází z roku 1966. Černobílý filmový debut věhlasného režiséra Volkera Schlöndorffa nese název Mladý Törless a byl natočen podle románu Roberta Musila. Za umělecký vrchol kolekce označuje dramaturg Chromčák maďarský film Jiný pohled. Milostný příběh dvou novinářek z politicky vypjatého období Maďarska roku 1959 vynesl jedné z protagonistek ocenění na festivalu v Cannes. Ke snímkům o boji homosexuálů a lesbiček s totalitarismem patří také úvodní titul přehlídky Aimée a Jaguar. Dramatický vztah Němky a Židovky v kulisách Berlína za druhé světové války byl natočený podle skutečné události. Další tematická linie přehlídky nabídne filmové biografie známých osobností. Britský film Nastražte uši portrétuje známého britského dramatika Joe Ortona, zabitého v roce 1967 vlastním partnerem. Ve filmu Basquiat se divák setká s Andy Warholem. Výmluvný je název filmového dramatu Edward II. režiséra Dereka Jarmana. Třetí tematický oddíl si všímá současného životního stylu mladých gayů a lesbiček."Uvedeme první slovenský film zabývající se homosexualitou," komentuje Chromčák film Hana a její bratři, který vznikl v loňském roce. Osm loňských projekcí festivalu navštívilo osm stovek lidí. "Díky nárůstu kvantity i kvality filmů čekáme zhruba trojnásobnou účast," doplnil Strachoň. Jednotná cena vstupenky činí 55 korun.

FaLang translation system by Faboba

Duha nad Brnem '01

  • Diváci: 1 800
  • Projekce: 16
  • Doprovodné akce: 2
  • Filmy: 26