Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Kiki a Tygr

logo Mezipater

Mezipatra 2004

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Kiki a Tygr

kiki_a_tygr1.jpgKiki a Tygr / Kiki & Tiger
Německo 2002
německy, albánsky a srbsky s anglickými titulky - délka 55 minut, 35 mm

Scénář: Edin Hinrichs-Hadzimahovic, Alexander Buresch, Alain Gsponer
Režie: Alain Gsponer. Kamera: Matthias Fleischer
Hudba: Marius Lange, Rüdiger Fleck
Střih: Michael Schaerer
Hrají: Lenn Kudrjawizki, Stipe Erceg, Monika Ebert, Marek Wlodarczyk a další

  • Film bude uveden společně s krátkometrážním Netolerance

Film vypráví o přátelství Kikiho, kosovského Albánce hledajícího azyl a obživu pro svou rodinu v Německu, a Tigera, srbského mladíka, který v Německu vyrostl a jen těžko se ztotožňuje s děním a etnickými půtkami v bývalé vlasti. Jejich přátelství se zdá být nezlomné, v práci bourají výkonnostní rekordy, po práci se baví s děvčaty a nedbají na námitky vlastních rodin či menšinových komunit. Když je po jednom policejním zásahu Kiki zatčen a i s rodinou deportován, Tiger se snaží všemi silami dostat ho do Německa zpět. Po jeho návratu mu přes protesty otce nabídne ubytování, snaží se mu pomoci sehnat práci, tentokrát ale nelegálně. Žárlivě přihlíží jeho sbližování se Sofií.

kiki_a_tygr2.jpg Film získal, kromě jiných, cenu publika a Interfilm Prize na filmovém festivalu Max Ophüls Preis Saarbrücken 2003. Režisér filmu Alain Gsponer bude hostem festivalu Mezipatra 2004.

“Kiki & Tiger” is the story of a friendship between a Kosovo Albanian and a Serb, an impossible friendship in Europe of the nineties. Kiki comes to Germany seeking political asylum, only to become an illegal alien driven out of his country by Serbs. His best friend is the Serb Tiger, who grew up in Germany and can’t relate to all the nationalistic zeal in his home country. Together they defy all external pressure. It seems as if their friendship is indestructable ... The story is based on true events.

  • host: Alain Gsponer, režisér filmu Kiki a Tygr
  • Adoptivním rodičem pražské projekce tohoto filmu je GaLes, studentský gay a lesbický diskusní klub

 

Netolerance / Netrpeljivost – Ivan / Intolerance – Ivan
Srbsko a Černá Hora 2002

Režie: Marko Popović

Ivan Jokič studuje na bělehradské univerzitě molekulární biologii. Celkovou vizáží dává jasně najevo, že je gay. Kvůli zmlácení na koleji či kopancům za lhostejného přihlížení policistů občas přemýšlí o odchodu do Německa. Dokument byl uveden na festivalu Jeden svět v roce 2004.

Twenty-year-old Ivan Jokic studies molecular biology at the University of Belgrade. His entire look gives away his homosexuality. After a beating at his dorm and other incidents Ivan begins to consider emigrating to Germany.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2004

Ocenění 2004

Mezipatra 2004

  • Diváci: 8 000
  • Projekce: 63
  • Doprovodné akce: 20
  • Filmy: 67
  • Ozvěny: Hradec Králové