Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Medvídě

logo Mezipater

Mezipatra 2005

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Medvídě

medvide.jpgMedvídě / Cachorro / Bear Cub
Španělsko 2004
španělsky se simultánním překladem, 100 minut, 35 mm

Scénář: Miguel Albaladejo, Salvador García Ruiz
Režie: Miguel Albaladejo
Hrají: José Luis Gª Pérez, David Castillo, Empar Ferrer, Elvira Lindo, Arno Chevrier a další

 

Pedro je homosexuál s aktivním společenským a sexuálním životem, který u sebe ubytuje na pár týdnů svého synovce Bernarda. Když ale Bernardovu matku zatknou v Indii za pašování drog, vypadá to, že Bernardo zůstane u Pedra na delší dobu. Najednou Pedro zjišťuje, že musí přizpůsobovat svůj životní styl a že vychovávat dítě v homosexuální komunitě není až tak jednoduché. Do jejich soužití ale nakonec zasahuje Bernardova babička, která se postará o to, aby chlapec vyrůstal v internátní škole.

Medvídě je film o konfrontaci problémů heterosexuálního a homosexuálního světa, ale zároveň o rodině a jejích poutech. V pozadí příběhu nám režisér ukazuje Madrid a jeho gay komunitu a zároveň španělskou heterosexuální kulturu v podobě charakterů Bernarda, jeho matky a jeho babičky. Film byl oceněn na Filmovém festivalu v Montrealu jako nejlepší evropský film.


Pedro, a gay man with an active social life and big circle of friends, takes in his nephew Bernardo for a couple weeks. When it appears as though it might become a permanent arrangement, Pedro turns to his friends for guidance as he and 9-year-old Bernardo begin to forge a household together. Bear Cub is a movie about gay people that unexpectedly have to open their lives to the world of straight culture.

 

  • Film je na festivalu Mezipatra 2005 uveden s podporou Media Luna Entertainment
  • Adoptivními rodiči brněnské projekce filmu jsou Petr Kapoun a Josef Nekula. Děkujeme.

 
Scala, 4. 11., 20:00
Světozor, 20. 11., 20:00

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2005

Mezipatra 2005

  • Diváci: 8 500
  • Projekce: 60
  • Doprovodné akce: 20
  • Filmy: 58
  • Ozvěny: Český Těšín

Ocenění 2005