Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Kinsey

logo Mezipater

Mezipatra 2005

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Kinsey

kinsey.jpgKinsey / Kinsey
USA/Německo 2004
anglicky s českými titulky, 118 minut, 35 mm

Scénář: Bill Condon
Režie: Bill Condon
Hrají: Liam Neeson, Laura Linney, Chris O´Donnell, Peter Sarsgaard, Timothy Hutton a další

 

Životopisný snímek Billa Condona – režiséra otevřeně se hlásícího k homosexuální orientaci – pojednává o vědci Alfredu Kinseym, který ve 40. a 50. letech šokoval Ameriku svými sexuálními studiemi. Proslavil se zejména knihami Sexuální chování muže (1948) a Sexuální chování ženy (1955), které vznikly na základě anonymních anket. Dopad první z nich byl ve své době tiskem přirovnáván k výbuchu atomové bomby, v 50. letech se jeho práce setkala s četnými ideologickými a finančními překážkami. Kinseyho výzkumy ukázaly, že mnohé praktiky, do té doby odsuzované jako deviantní, jsou zcela běžné nebo že homosexuální chování je mnohem častější, než se do té doby tušilo. Dynamické vyprávění je rámováno rozhovorem s hlavním hrdinou, v němž popisuje vědeckou práci, ale také svůj životní příběh, výrazně ovlivněný postavou otce – puritánského kazatele.

Předností filmu jsou kvalitní herecké výkony: hlavní roli ztvárnil Liam Neeson, známý např. z Schindlerova seznamu nebo Gangů New Yorku, v roli jeho manželky se představila Laura Linnay, nominovaná za svůj výkon na Oscara.


A biographical picture by Bill Condon tells the life story of Alfred Kinsey, a scientist who in 1940s and 1950s shocked the United States with his sex studies based on anonymous questionnaires. Kinsey’s research showed that most of the sexual practices which had previously been considered deviant were common and that homosexual behaviour was more frequent that the public thought. The film not only focuses on Kinsey’s research but also on his personal life. In the main role, we will see brilliant Liam Neeson, well known from Schindler’s List.

 

  • Film je uveden na festivalu Meziopatra 2005 s podporou Hollywood Classic Entertainment
  • Adoptivními rodiči pražské projekce filmu jsou Jozef Goga a Vlastimil Marek. Děkujeme.


Art, 7. 11., 20:00
Světozor, velký sál, 15. 11., 17:30

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2005

Mezipatra 2005

  • Diváci: 8 500
  • Projekce: 60
  • Doprovodné akce: 20
  • Filmy: 58
  • Ozvěny: Český Těšín

Ocenění 2005