Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Festival Mezipatra je v plném proudu

logo Mezipater

Mezipatra 2007

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Festival Mezipatra je v plném proudu

Radio Wave, 6.11.2007:

 Letošní přehlídka filmů s gay a lesbickou tématikou se nese v duchu buřičství. Vybrané snímky poukazují na problémy, o kterých se v konzumní kultuře běžně nemluví. Zobrazují postavy, které většinová gay a lesbická komunita vnímá jako hrozbu pro své začlenění do společnosti. O osmém ročníku Mezipater přišel do Odpolední session mluvit ředitel festivalu, Aleš Rumpel.

Český gay a lesbický filmový festival MEZIPATRA 2007 probíhá pod záštitou pana Václava Havla a MUDr. Pavla Béma, primátora Hlavního města Prahy. První část proběhla minulý týden v Brně a tamní projekce a doprovodné akce navštívilo na 3000 lidí. V Praze začala Mezipatra v pondělí 5. listopadu a potrvají do neděle 11. listopadu. Projekce probíhají v kinech Světozor a Oko a doprovodný program, jako výstavy, přednášky divadlo a party, na několika dalších místech. Například závěrečná festivalová party se letos odehraje v největším gay klubu v Praze - Club Valentino. Na konkrétní programové informace se podívejte na stránky festivalu Mezipatra.

Mezipatra jsou soutěžní festival. Soutěž zahrnuje tři ceny: Cenu hlavní poroty pro nejlepší celovečerní hraný film, Cenu studentské poroty pro nejlepší hraný krátký film a Diváckou cenu pro nejlepší film. Ceny už druhým rokem vytváří renomovaný designér Zdeněk Vacek a mají podobu (plně funkčních) kovových kaleidoskopů. Průvodkyní zahájení a zakončení pražské části festivalu se stala herečka, zpěvačka a moderátorka Ester Kočičková. Závěrečná ceremonie proběhne v neděli 11. listopadu od 20:30 ve Světozoru.

Program festivalu představí mimo jiné retrospektivu filmů dvou tvůrčích osobností, které budou i hlavními hosty festivalu. Je to kanadský režisér John Greyson a německá režisérka Ulrike Ottinger. Zvláštní sekce Zkouška z dospělosti se pokusí zmapovat zobrazování gayů a leseb v české kinematografii posledních 18 let.

http://www.rozhlas.cz/radiowave/session/_zprava/395503

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2007

Mezipatra 2007

  • Diváci: 9 000
  • Projekce: 95
  • Doprovodné akce: 16
  • Filmy: 61
  • Web: 26 500 návštěv
  • Ozvěny: Olomouc, Bratislava, Český Těšín

Ocenění 2007