Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Závěrečná zpráva

logo Mezipater

Mezipatra 2007

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Závěrečná zpráva

Seznam článků

20071111-05-203848-mezipatra-bazi-img_3018.jpg Osmý ročník filmového festivalu Mezipatra organizovalo občanské sdružení STUD Brno v průběhu celého roku 2007. Festival se rozrostl do více kin a měst, přilákal více zahraničních hostů a zúročil mediální partnerství České televize nově o internetový speciál a sedmidílné Minuty z Mezipater. Programově se přiklonil směrem k umělecky hodnotné a divácky náročné dramaturgii. Záštitu nad festivalem převzal pan Václav Havel a primátor hlavního města Prahy, MUDr. Pavel Bém.

Místa a data konání:

  • Brno – od 26. října do 3. listopadu, kina Art a Sál Břetislava Bakaly, Club Mersey, Café Steiner, Café Sausalito, Rad Cat Club, Bakala Café
  • Praha – od 5. do 11. listopadu 2007, kino Světozor, Bio Oko, Goethe Institut, Galerie Le Court, Club Valentino, Café Therapy, Café Erra

Ozvěny festivalu:

  • Olomouc – 12. a 13. 11., UCUP Konvikt
  • Bratislava – od 12. do 14. 11., kino Tatra
  • Český Těšín – 21. a 22. 11., kino Centrál

Statistické údaje:

  • Počet diváků: 9 000
  • Počet filmových projekcí: 95, počet doprovodných akcí: 16
  • Počet uvedených filmů: 61 - celovečerních: 37, krátkých: 24
  • Procentuální zastoupení evropských filmů: 54 %
  • Procentuální zastoupení českých premiér: 85%
  • Počet zahraničních hostů: 23


Filmový program

20071108-mezipatra-kachka-dsc_0056.jpgHlavní téma festivalu se v roce 2007 stalo buřičství. Impulsem k výběru tématického zaměření se stala snaha rozšířit mediální obraz gayů a leseb, který je v České republice omezený a vyčleňuje pankáče, anarchisty a genderové experimentátory.

Buřiči jsou i tvůrci, kterým Mezipatra připravila retrospektivu: kanadský režisér John Greyson, který patří mezi nejvýznamnější a nejoceňovanější kanadské filmaře současnosti a německá režisérka, výtvarnice a fotografka Ulrike Ottinger, přední představitelka evropského uměleckého filmu.

Mezipatra připomněla 25. výročí úmrtí klasika evropského filmu, R. W. Fassbindera projekcí jeho posledního filmu Querelle.

Tématická sekce Angažované dokumenty představila čtyři filmy, které přiblížily historii formování gay a lesbického občanského hnutí v USA, současnost přetrvávající homofobie v Evropě a dějiny gay a lesbického filmu.

ucastnici-zajezdu2.jpgProfil českého gay a lesbického filmu nazvaný Zkouška z dospělosti se pokusil připomenout problematické znázorňování neheterosexuálních postav v místní kinematografii. Sedm filmů, natočených po roce 1989, bylo přehlídkou přetrvávajících klišé. Nejnavštěvovanější snímky byly Zkouškové období (Zdeněk Troška, 1990) a …a bude hůř (Petr Nikolaev, 2007). K českým filmům se diváci a divačky mohli vyjadřovat na diskusním fóru, umístěném na speciálu www.ceskatelevize.cz/mezipatra. Nejvíce diskutovaným filmem byli Účastníci zájezdu (Jiří Vejdělek, 2006).

V hlavní soutěži festival představil deset aktuálních snímků, přičemž výběr zohlednil různé žánry a témata. Na Mezipatra se se svou tvorbou vrátila britská režisérka Lisa Gornick, držitelka Ceny hlavní poroty za nejlepší film z roku 2004 (za film Miluji Tě?/ Do I Love You?), stejně jako Američanka Jamie Babbit (aktuální film Výbor ťuťu ňuňu cecíků/ Itty Bitty Titty Committee)a Švýcar Lionel Baier (Pokradmu/ Comme des voleurs). Zcela poprvé byl do hlavní soutěže pozván český film – Pusinky režisérky Karin Babinské a scenáristky Petry Ušelové.

Spolupráce mezi Mezipatry a Goethe Institutem Prag na programu digitální distribuce Delikatessen už podruhé vyústila ve veřejné projekce tří filmových bloků s G/L tématikou.

Nejnavštěvovanější filmy – Top 10

  1. Querelle/ Querelle, Německo 1982, r. R. W. Fassbinder (projekce k zakončení festivalu)
  2. Próteus/ Proteus, Kanada 2003, r. John Greyson
  3. Výbor ťuťu ňuňu cecíků/ Itty Bitty Titty Committee, USA 2007, r. Jamie Babbit (projekce k zahájení festivalu)
  4. Bublina/ Ha Buah, Izrael 2006, r. Eytan Fox
  5. Krátké filmy pro všechny baby, různé
  6. Gymnastka/ The Gymnast, USA 2006, r. Ned Farr
  7. Krátké filmy pro melancholiky, různé
  8. Lilie/ Lilies, Kanada 1996, r. John Greyson
  9. Něco úplně nového/ Whole New Thing, Kanada 2005, r. Amnon Buchbinder (projekce vítězného filmu MP 2006)
  10. …a bude hůř/ …it’s gotta get worse, ČR 2007, r. Petr Nikolaev


Doprovodný program

20071029-173538-mezipatra-kombajn-dsc_0381.jpg Brněnskou část festivalu opět obohatil cyklus neformálních setkání nad akademickými tématy Queer Café. Nad šálkem kávy studenti a profesoři Masarykovy univerzity pokryli čtyři různorodá témata. Lucie Jarkovská a Denisa Nečasová: Feminismus – buřičství a/nebo konformita? Michael Kaylor: Bisexuální postava ve filmu. Olga Pechová: gay buřiči, gay konformisté. Barbora Kárníková: Rebelky a rebelové genderu.

Hlavní diskuse v Praze se pod názvem Duhový život pod rudou hvězdou zabývala životem gayů a leseb v bývalém Východním bloku. Odbornice a odborníci z České republiky, Polska a Německa ve svých příspěvcích představili fakta o vztazích komunistických systémů k neheterosexuálům a nastínili problémy historického bádání tohoto tématu.

20071111-022310-queertonight-bazi-img_2882.jpg Každoroční festivalové parties proběhly v Brně v klubech Red Cat a Club Mersey, kde na svém prvním brněnském koncertu vystoupilo uskupení Luna Blue, v Praze v klubu Valentino dramaturgii sestavil DJ Tvyks a pozval belgické Fanklub Deejays.

Poprvé se uskutečnila čtyřdílná série přednášek Teplí ve filmu, která si za cíl kladla seznámit publikum s historií a kontexty zobrazování neheterosexuálů ve světovém filmu. Skadi Loist z Německa se soustředila na historický přehled, Vina Yun z Vídně na lesbické filmařky, Gundula Ludwig z Vídně na vztah mainstreamového filmu k homosexualitě a John Greyson z Kanady na propojení gay aktivismu a filmu/ videa.

Mezipatra opět doprovodily výstavy. Návštěvníci a návštěvnice festivalu měli v Brně, Praze a Olomouci možnost shlédnout edukativní výstavu Fassbinder očima dnešní doby. V galerii brněnské kavárny Steiner byla k vidění výstava grafiky Martina Hrdiny s názvem Herbarium. V Cafe Sausalito vystavoval módní fotografie student Institutu tvůrčí fotografie v Opavě, Vladimír Novotný. V pražské galerii Le Court během vystavoval kolektiv autorů různorodá díla pod názvem Buřiči a buřinky: Darina Alster: monumentální tvorba- fotografie / Jan Miko: obrazy / Mikuláš: malba, fotoinstalace / Martin Kámen: fotografie / Tomáš Hencl: socha. Fotografka Jana Štěpánová v kavárně Erra vystavila cyklus Týden.

Zahraniční tvůrci

20071029-225200-mezipatra-bazi-img_1565.jpg Na festival tradičně přijeli představit svá díla režiséři a režisérky z celého světa (za Českou republiku například Karin Babinská).

Hlavní hosté festivalu byli tvůrci, kterým Mezipatra připravila retrospektivy. John Greyson, který navštívil Brno i Prahu a osobně představil všechny filmy ve své přehlídce. Ulrike Ottinger uvedla dva své nejnáročnější filmy, surrealistické Úchyl Orlando (Freak Orlando) a Dorian Gray v obraze bulváru (Dorian Gray im Spiegel der Boulevardpresse).

20071111-33-233722-mezipatra-bazi-img_3187.jpg Greta Schiller, legenda amerického dokumentu a držitelka ocenění Emmy (televizní obdoba Oscarů), prezentovala svůj dnes již klasický film Před Stonewallem (Before Stonewall, 1984). Pozvání do Prahy už podruhé přijala Britka Lisa Gornick (Tik tak ukolébavka/ Tick Tock Lullaby, 2007), stejně jako ona přijeli z Londýna Hong Khaou a Tom Abell, tvůrci krátkého filmu Léto (Summer, 2006).

Čestným hostem byl Harry Baer, poslední partner a umělecký spolupracovník R. W. Fassbindera. Pan Baer představil zakončovaní film, Querelle, kterým Mezipatra přispěla k výročí smrti R. W. Fassbindera.


Vítězné filmy

svedkove250.jpgNejlepším celovečerním filmem se stal francouzský snímek Svědkové (Les Témoines, 2007) režiséra André Téchiné. Anotace: Léto 1984. Dvacetiletý mladík Manu se přistěhuje do Paříže, aby hledat práci a sdílí pokoj se svou sestrou Julií ve skromném hotýlku. Naváže cudné a radostné přátelství s padesátiletým lékařem Adrienem, který mu umožní objevit životní styl svého prostředí. V průběhu jednoho výletu na lodi Adrien představí Manuovi Sarah a Mehdiho, mladý manželský pár, kterému se právě narodilo první dítě. Neočekávané milostní vzplanutí na pozadí pandemie AIDS rozmazávané v médiích i obecná panika kolem choroby coby hanebného moru moderní společnosti otřesou jistotami všech. Každý se chce stát hercem i svědkem současného dramatu, kde ti, co neumírají, povstanou možná o něco silnější, zato však ne bez poskvrny.

Čestné uznání získal film Pusinky Karin Babinské. Anotace: Iška, Karolína a Vendula jsou tři osmnáctileté dívky, které právě odmaturovaly. Nechtějí se vzdát školní bezstarostnosti ani svého přátelství, a proto se chystají na cestu do Holandska, kde chtějí čtvrt roku pracovat na farmě. Proti jejich vůli se k nim přidává Vojta, Iščin bratr a pravá ruka jejího přísného otce. Stává se svědkem a zároveň i katalyzátorem rozpadu jejich vztahu – holky totiž poznávají, že čas se zastavit nedá.

V hlavní porotě zasedli ředitelka festivalu identities ve Vídni Barbara Reumüller, programový ředitel gay a lesbického filmového festivalu v Turíně Cosino Santoro a v Praze působící novinář brazilského původu Fabiano Golgo.

Kromě ceny pro celovečerní snímek bylo předáno také ocenění studentské poroty za nejlepší krátký film. Porota zasedala ve složení – studentky filmové vědy na FF UK Anna Purkrábková a Lucia Kajánková, student gender studies Roman Kollárik, designér Daniel Pošta a audiovizuální umělec Ondřej Gášek. Studenti zvolili americký snímek Kdo je tady dominantní? (Who’s the Top, 2005) režisérky Jennie Livingston. Anotace: Alixe je zamilovaná do své přítelkyně, ale přeje si, aby více experimentovaly v posteli. Když Alixe jede na služební cestu do San Francisca, její fantazie ožijí v náruči staré přítelkyně.

Čestné uznání získal kanadský film Nejsmutnější kluk na celém světě (The Saddest Boy in the World, 2006), Jamiho Travise. Anotace: Timothy Higgins, nejsmutnější kluk na celém světě, se v den svých devátých narozenin chystá oběsit.

bublina_160a.jpgDiváckou cenu získal izraelský film Bublina (Ha Buah, 2006, Etan Fox). Anotace: Tři mladí spolubydlící z Tel Avivu, dva kluci a jedna holka, se snaží nevnímat politické konflikty a raději se soustředit na svoje životy a lásky, tedy žít v jakési únikové „bublině“. Tvrdohlavá Lulu pracuje v butiku, nápadný Yali vede trendy kavárnu a Noam, který prodává v obchodě s hudbou, tráví víkendy vykonáváním služby na kontrolním stanovišti Národní Gardy. Když se Noam zamiluje do Ashrafa, mladého Palestince, rozhodnou se pomoct Ashrafovi zůstat nelegálně v Tel Avivu. Obléknou ho do moderních izraelských šatů, dají mu hebrejské jméno, nechají ho pracovat v Yaliho kavárně a společně oslaví toto mírumilovné soužití na plážové párty. Jejich utopie se však kvůli politické a sociální skutečnosti na Blízkém východě zhroutí.

Divácké hlasování probíhalo formou hodnocení soutěžních filmů na speciálu www.ceskatelevize.cz/mezipatra. Bublina získala známku 1,57, čímž těsně překonala další favority divácké soutěže – americkou Gymnastku a domácí Pusinky.

a20071105-mezipatra-josef-rabara-98070005.jpgCeny pro nejlepší filmy – plně funkční kaleidoskopy, vytvořil renomovaný mladý designér Zdeněk Vacek, vítěz Designbloku 2005. Kaleidoskop je metaforou filmařského umění, které spočívá v uchopení a přeměnění reality. Oproti roku 2006, kdy byl Vackův kaleidoskop kovový s klasickou hrou barevného skla jsou ceny 8. ročníku průhledné, přičemž uvnitř plavou malá filmová okénka. Kaleidoskopy tak lze nahlížet ze všech stran.

Zahajovací a závěrečnou ceremonii, kterou režíroval Janek Růžička, moderovala Ester Kočičková. Na zahájení brněnské části vystoupil Pánské pěvecké sdružení extrémního folkloru Krása.


Vizuální komunikace

Vizuální identitu festivalu určil grafik Martin Hrdina. Festivalovou znělku připravil Michal Pěchouček, laureát Ceny Jindřicha Chaloupeckého, v rámci svého uskupení Přátelský film. Minuty z Mezipater, vysílané každý den pražské části festivalu, tedy od 5. do 11. 11. na ČT2, připravila společnost Filmochod.

Podpora festivalu:

Generální mediální partner: Česká televize

Hlavní mediální partner: Český rozhlas 1 Radiožurnál

Mediální partneři: Metropolis, Respekt, Nový prostor, Český rozhlas Brno, Radio 1, Rádio Krokodýl, Rádio Free, Filmpub.cz, Rande.cz, SNIP & comp., Brněnské kulturní centrum, gitA – genderová informační a tisková agentura, 004.cz, BengaLes.cz, iBoys.cz, Pinkstar.cz, Rádio Rogy, Studentský list

Finanční podpora: Státní fond ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie, Ministerstvo kultury, Hlavní město Praha, Statutární město Brno, International Visegrad Fund, Česko-německý fond budoucnosti, Goethe Institut Prag, Instituto Cervantes, Rakouské kulturní fórum, Velvyslanectví Kanady, Francouzské velvyslanectví, Francouzský institut, Velvyslanectví Švýcarské konfederace

Sponzoři: Hotel Veronský dům, Out Café, Pension Arco, The Saints bar, Jazyková škola MKM, Hotel Slovan Brno, Studio Henri, Sauna David, Club Valentino, Termix club, Cafe Latymérie, Křída a spol., Las Palmas, Restaurace Áčko, Gibon club, Red Cat club, Jeremy´s, La Solitaire, Restaurace U Emila, Copy General, Piano bar, Barclub H46 a další.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2007

Mezipatra 2007

  • Diváci: 9 000
  • Projekce: 95
  • Doprovodné akce: 16
  • Filmy: 61
  • Web: 26 500 návštěv
  • Ozvěny: Olomouc, Bratislava, Český Těšín

Ocenění 2007