Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Do Brna přicházejí teplé filmy

logo Mezipater

9. český gay a lesbický filmový festival Mezipatra 2008

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Do Brna přicházejí teplé filmy

Mladá fronta DNES, 30. 10. 2008:

Zítra v Brně začíná gay a lesbický filmový festival Mezipatra. Soutěžte o lístky a jiné ceny

Nezvyklé téma nazvané Život po... bude vévodit více než šedesáti snímkům, které od zítřka nabídne devátý gay a lesbický filmový festival Mezipatra. V Brně začne devítidenní přehlídka v sále Břetislava Bakaly, kde se ve 20.30 uskuteční slavnostní projekce francouzského filmu Písně o lásce, který letos získal prestižní ocenění César za nejlepší hudbu a byl zařazen do soutěže slavného festivalu v Cannes.

 

Hlavní programové motto přehlídky, která vznikla v Brně a také se letos přesune do Prahy a v ozvěnách do dalších tří měst, komentuje ředitel Aleš Rumpel: „Život po... představuje hraniční situaci jako třeba změnu pohlaví, neblahou diagnózu či ztrátu partnera.“ A jedním dechem dodává, že diváky i přes závažnost pojmenovaných témat nečekají temné a smutné postavy. „Tito hrdinové a hrdinky se vyznačují schopností tak důležitou v historii menšin: přežít,“ řekl. Mnohá jmenovaná tíživá témata jsou navíc zpracována s humorem. Příkladem může být černá komedie s výmluvným názvem Virus nezná žádnou morálku (1985), která je vlastně jedním z prvních hraných filmů o AIDS.

Samé novinky Podrobný program s anotací jednotlivých snímků, ale i bohatý seznam doprovodných akcí lze najít na www.mezipatra.cz. Festival je tradičně soutěžní a nabízí jak hrané, tak dokumentární snímky. Podle Rumpela nelze žádný z nabízených titulů spatřit v tuzemské distribuci a navrch tvoří tři čtvrtiny programu české premiéry. Festival udělí tři vavříny: Cenu odborné poroty pro nejlepší celovečerní hraný film, Cenu studentské poroty za nejlepší krátký film a Diváckou cenu za nejlepší film. Mluvčí akce Kateřina Horčicová dodává, že festival stále roste a získává víc diváků. V minulých letech pořadatelé zaznamenali zhruba devět tisíc diváků, letos počítají s návštěvou ještě o tisícovku lidí vyšší. „Pořadatelům se daří propojovat gay a lesbickou minoritu s většinovou společností. Z průzkumu publika posledních ročníků vyplynulo, že mezi návštěvníky byl stejný podíl heterosexuálů jako homosexuálů,“ zdůraznila Horčicová.

Bohatý nejen na filmy Mezipatra jsou nejen nabitá zajímavými a jinde neuváděnými filmy, které lze vidět za jednotné vstupné 90 korun. Bohatý je i doprovodný program. Každoroční festivalová party bude už v sobotu v brněnském klubu Fléda. Od 21 hodin zde vystoupí pražská funková kapela Fidibus a brněnské sarkastické hiphoperky Čokovoko, do ranních hodin bude hrát DJ Liquid A. Vedle muziky bude perličkou také módní přehlídka, na které se představí kolekce známých brněnských módních návrhářů Pavla Jevuly a Petra Kaloudy. Sobota od 10. do 17. hodiny bude navrch v brněnské Galerii Trojka na nádvoří Domu pánů z Kunštátu patřit prodejní výstavě Mezipatra mezi okny. Téma výstavy pořadatelé nazvali Teplé nebe? peklo? ráj? „Jde o 14 autorů z celé republiky a k mání bude stovka fotografií, kreseb, grafik i obrazů,“ doplnil organizátor Radek Menšík.

 

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2008

Mezipatra 2008

  • Diváci: 11 000
  • Projekce: 95
  • Doprovodné akce: 30
  • Filmy: 62
  • Web: 32 500 návštěv
  • Ozvěny: Olomouc, Bratislava, České Budějovice, Český Těšín

Ocenění 2008