Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Historie festivalu: Dynamický vývoj

logo Mezipater

9. český gay a lesbický filmový festival Mezipatra 2008

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Historie festivalu: Dynamický vývoj

20071107-mezipatra-marketa-p1020213.jpg Český gay a lesbický filmový festival byl založen v roce 2000, kdy se konal pod názvem „Duha nad Brnem“. Na prvním ročníku bylo uvedeno 8 hraných a dokumentárních filmů, 3 divadelní představení a 3 výstavy obrazů. Třetí ročník se již pod novým názvem „Mezipatra“ představil v Brně i Praze.

Název Mezipatra odkazuje k symbolickému prostoru, ve kterém se mohou setkávat různorodí lidé bez rozdílu a vyjadřuje úspěšnou festivalovou strategii spojovat hetero a ne-heterosexuální diváky a divačky.

Pátý ročník podtrhl mezinárodní charakter festivalu účastí zahraničních umělců. 8000 diváků navštívilo projekce 67 filmů a dalších 20 akcí – divadelní představení, scénická čtení her, výstavy i hudební produkce. Ozvěny festivalu proběhly také v Hradci Králové.

Šestý ročník proběhl v Brně, Praze a poprvé i v Českém Těšíně. 90 % filmů bylo uvedeno v české premiéře. Filmový program doplnily čtyři výstavy fotografií, z nichž dvě vznikly exkluzivně pro festival jakožto reflexe jeho hlavního tématu, dvě panelové diskuse, večer scénického čtení, literární večer, dva koncerty a rekordních patnáct divadelních představení. Festival přilákal 8 500 diváků.

Sedmý ročník se konal opět v Brně, Praze a v Českém Těšíně. Ve dvou hlavích městech proběhlo 85 projekcí a 30 akcí doprovodného programu. Festivalové ceny vytvořil Zdeněk Vacek, renomovaný designér a vítěz prestižní přehlídky designblok, předávání cen moderovala držitelka Ceny Alfréda Radoka herečka Ivana Uhlířová. Záštitu nad festivalem převzali pan Václav Havel a MUDr. Pavel Bém, primátor Hl. m. Prahy. Zájem širokého spektra publika se promítl do návštěvnosti 10 500 diváků.

Ti převzali záštitu i nad osmým ročníkem. Rok 2007 jako hlavní téma prezentoval buřičství, celkem bylo uvedeno 95 projekcí v 9-ti kinosálech. Ozvěny festivalu proběhly v Českém Těšíně, Olomouci a také v Bratislavě. Festivalovou znělku vytvořil přední český vizuální umělec Michal Pěchouček, držitel prestižní Ceny Jindřicha Chaloupeckého. Během pražské části festivalu ČT2 každodenně vysílala Minuty z Mezipater.

Od 4. ročníku udělují nejlepším filmům ceny dvě mezinárodní poroty. Vítězové byli:

 

Cena hlavní poroty pro nejlepší celovečerní hraný film Cena studentské poroty pro nejlepší hraný krátký film
2007: Svědkové
(Les Témoins, André Téchiné, Francie)
2006: Něco úplně nového
(Whole New Thing, Amnon Buchbinder, Kanada)
2005: Medvídě
(Cachorro, Miguel Albaladejo, Španělsko)
2004: Miluji Tě?
(Do I Love You?, Lisa Gornick, VB)
2003: Oi! Warning
(Oi! Warning, Benjamin & Dominik Reding, Německo)
2007: Kdo je tady dominantní?
(Who’s the Top?, Jennie Livingston, USA)
2006: Mimořádná nabídka
(Offerte speciali, Gianni Gatti, Itálie)
2005: Zamilované noci
(Nights in Love /Kar in natten), Hakon Liu, Švédsko)
2004: Tlusté rty, tenké rty
(Thick Lips Thin Lips, Paul Lee, Kanada)


Devátý ročník proběhne pod záštitou Pavla Béma, primátora Hl. m. Prahy a Mgr. Václava Jehličky, Ministra Kultury. Filmy se představí ve dvou brněnských a pražských kinech souběžně (Kino Art a Sál Břetislava Bakaly, Světozor a Lucerna) v termínu od 31. října do 12. listopadu 2008.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2008

Mezipatra 2008

  • Diváci: 11 000
  • Projekce: 95
  • Doprovodné akce: 30
  • Filmy: 62
  • Web: 32 500 návštěv
  • Ozvěny: Olomouc, Bratislava, České Budějovice, Český Těšín

Ocenění 2008