Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Souhrnné informace o festivalu

logo Mezipater

9. český gay a lesbický filmový festival Mezipatra 2008

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Souhrnné informace o festivalu

Souhrnné informace o festivalu S cílem poskytnout majoritní společnosti impuls k poznání lesbické, bisexuální a transgender kultury vznikl v roce 2000 festival Mezipatra. Letošní ročník se uskuteční od 31. října do 8. listopadu v Brně a od 6. do 12. listopadu v Praze. Projekce mohou diváci a divačky zhlédnout v kinech Art (Cihlářská 19, Brno), Sál Břetislava Bakaly (Žerotínovo nám. 6, Brno), Světozor (Vodičkova 41, Praha) a Lucerna (Vodičkova 36, Praha).

Kontext

S cílem poskytnout majoritní společnosti impuls k poznání lesbické, bisexuální a transgender kultury vznikl v roce 2000 festival Mezipatra. Pořadatelé z brněnského sdružení STUD založili festival, tehdy ještě pod názvem Duha nad Brnem, aby přiblížili život jednotlivců sexuálních minorit, jejich osobitou kulturu a historii a přispěli tak k přirozenému pronikání této minority do povědomí společnosti jako její nedílné součásti.

Mezinárodní soutěžní přehlídka filmů se od roku 2003 rozšiřuje také do Prahy, postupně získává na popularitě a v současnosti je jednou z nejvýznamnějších kulturních a společenských akcí pro gay a lesbickou komunitu. Pořadatelům se ale současně daří propojovat tuto minoritu s většinovou společností. Z průzkumu publika posledních ročníků vyplynulo, že mezi návštěvníky byl stejný podíl heterosexuálů jako homosexuálů.

Základní informace

Letošní ročník se uskuteční od 31. října do 8. listopadu v Brně a od 6. do 12. listopadu v Praze. Projekce mohou diváci a divačky zhlédnout v kinech Art (Cihlářská 19, Brno), Sál Břetislava Bakaly (Žerotínovo nám. 6, Brno), Světozor (Vodičkova 41, Praha) a Lucerna (Vodičkova 36, Praha). Slavnostní zahájení festivalu za přítomnosti hostů, partnerských institucí, sponzorů a patronů se bude konat v brněnském Sále Břetislava Bakaly 31. října ve 20:30 hodin, v Praze pak 6. listopadu v kině Lucerna ve 20:00.

Václav Havel Záštitu nad festivalem převzali pan Václav Havel, MUDr. Džamila Stehlíková, ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny, Mgr. Václav Jehlička, ministr kultury,  RNDr. Jitka Seitlová, zástupkyně veřejného ochránce práva a primátor hlavního města Prahy, MUDr. Pavel Bém.

Vstupenky na jednotlivá představení lze zakoupit přímo v pokladnách kin za 90 Kč, permanentky za 450 Kč slouží jako poukázky na 7 vstupenek na libovolné projekce. Aktuální program a katalog festivalu je k dispozici v kinech a na www.mezipatra.cz.

Ozvěny Mezipater proběhnou v Olomouci, Českých Budějovicích, Českém Těšíně a Bratislavě.

Festival udělí tři ceny: Cenu odborné poroty pro nejlepší celovečerní hraný film, Cenu studentské poroty za nejlepší krátký film a Diváckou cenu za nejlepší film.

V odborné porotě zasednou publicista Tomáš Baldýnský, scenáristka a publicistka Tereza Brdečková, ředitel LGBT filmového festivalu Queer Lisboa João Ferreira, publicistka a dramaturgyně přehlídky PornfilmfestivalBerlin Manuela Kay a sexuolog, psychiatr a aktivista Ivo Procházka.

Členy a členkami studentské poroty jsou student režie na FAMU Aramisová, Jiří Andrle, studentka filmové a divadelní vědy Markéta Kaňková, studentka antropologie Vendula  Wiesnerová a Tereza Zvolská.

Zahajovací film je francouzský muzikál Písně o lásce (Chansons d’amour, r. Christophe Honoré), který získal francouzskou národní filmovou cenu César za nejlepší hudbu a byl zařazen do soutěže v MFF Cannes.

Vyhlášení vítězných filmů a předání cen se uskuteční na slavnostním zakončení Mezipater v neděli 12. listopadu ve 20:00 hodin v pražském kině Lucerna. Filmovou část programu uzavře projekce snímku Výlet s Hildou.

Výlet s Hildou (Hildes Reise, r. Christof Vorster) vypráví o čalouníkovi Stefanovi, který se dozví o smrti bývalého přítele Martina, známého pod pseudonymem Hilda. Poslední přání Hildy bylo, aby Steffan vysypal její popel do moře. Martinova bohatá matka využívá moc peněz, aby ututlala skutečnou příčinu smrti svého syna (AIDS) a zabránila plnění poslední vůle. Protože Steffanovo podnikání je zrovna v krizi, zvažuje, že přistoupí na její návrh a získá tak podíl z dědictví. Režisér se projekce zúčastní.

Hlavní program

Hlavní dramaturgická část programu 9. ročníku českého gay a lesbického filmového festivalu Mezipatra představí hrané a dokumentární filmy. Tematické sekce festivalu jsou následující:

Život po…

Hlavním tématem je "život po..." - po změně pohlaví, po diagnóze, po ztrátě partnera/ky. Postavy letošních filmů jsou v neokázalém smyslu slova hrdinové a  hrdinky, kteří se vyznačují schopností tak důležitou v historii menšin: přežít.

Půlnoční pop

V programu je ale jako každý rok místo i pro čirou nekomplikovanou radost. Frivolní filmy letos uvádíme v sekci Půlnoční pop, přičemž nejdrzejší z těchto filmů přebral pseudolesbické scény klasického heteráckého porna, aby je přetavil v novodobou zábavu pro lesby.

Retrospektiva: Rosa von Praunheim

Rosa von Praunheim Rosa von Praunheim v současnosti patří mezi nejvýznamnější gay režiséry. Jeho otevřeně homosexuální tvorba vyvolala na začátku sedmdesátých let v Německu bouřlivé diskuse o přijatelnosti zobrazování „perverzních jedinců“ jako jsou gayové a transgendeři. Statut nonkonformního tvůrce schopného nalézat naléhavá a znepokojivá témata si udržel po celou dobu své kariéry, za kterou natočil zhruba 60 filmů a dokumentů. Vysokou kulturní hodnotu jeho díla dosvědčují ocenění na festivalech Berlinale, v Rotterdamu, Turíně či Locarnu. Filmový profil doplní výstava vybraných plakátů z Rosových filmů. Režisér se osobně zúčastní festivalu.

Mini-festival krátkých forem na www.ceskatelevize.cz/mezipatra

Mezipatra zprostředkovávají filmy divákům a divačkám i mimo geograficky omezený prostor festivalových kin, a to formou on-line speciálu. Výběr krátkých filmů minulého ročníku je od 17. října k vidění bez poplatku na speciálu www.ceskatelevize.cz/mezipatra. Krátké filmy s GLBT tématikou budou ve virtuálním prostoru do konce listopadu 2008.  Návštěvníci internetového speciálu budou mít možnost i hlasovat on-line o nejlepší film. Udělí tak „Diváckou cenu za nejlepší film“, čímž podle festivalové tradice vybírají snímek, který se organizátoři pokusí zajistit i pro následující ročník Mezipater.

Pro aktivní diváky

Zcela poprvé letos festival vyhlásil soutěž pro amatérské filmaře a filmařky. Výzva k natáčení videí do tří minut na téma „mezi/muži, mezi/ženy“ probíhá během října na serveru Stream.cz. Odměnou kreativcům bude projekce nejlepších kousků při slavnostním zahájení pražské části festivalu.

Doprovodný program

Queer café

V brněnské a nově i v pražské části festivalu navazujeme na oblibu loňského cyklu neformálních setkání nad akademickými, ale i jinými tématy. Nad šálkem kávy studenti a profesoři Masarykovy, Palackého nebo Karlovy univerzity pokryjí mnohá různorodá témata. Diskutovat se bude například o letošní první české Queer Parade, historii změn pohlaví, problematice AIDS, zobrazování GLBT lidí v historii kinematografie, G/L studies i disability studies a o mnoha dalších tématech. Besedy bude hostit brněnské Café Sausalito a pražská kavárna Vesmírna. Kompletní program přednášek je k dispozici na http://www.mezipatra.cz/2008/doprovodny/

Vyoutovaný film

Přednáška Manuely Kay podle knihy „Out im Kino – Průvodce queer filmem“ je krátkým shrnutím queer filmu a vyobrazení queer postav na plátně během posledních 100 let. Přednáška se zaměřuje na nestálá témata jako je homofobie ve filmu a zároveň pojednává o milnících v queer filmu, přináší skandály a drby ze zákulisí filmového byznysu. Pozornost bude věnována zejména dojmům, které ve filmu vznikají např. při první návštěvě „opravdového“ gay baru nebo když dvě ženy poprvé tančí v těsném objetí. Polovinu času přednášky tvoří filmové klipy.

Mezi filmy

Z letošního programu vybrali dramaturgové pět různorodých filmů a požádali mladé filmové publicisty, aby nad nimi na konci festivalu vedli diskusi s diváky a divačkami. Filmy, které na sebe mohou nechat působit a pak o nich diskutovat, jsou: Než zapomenu, XXX uvádí: to nejlepší z lezboporna, Láska v myšlenkách, Odete a Svou vlastní ženou. Diskusi povedou: v Brně Jakub Macek (Metropolis), v Praze Kamil Filla (Cinepur, Aktualne.cz).

Parties

Mezipatra iBoys Party Každoroční festivalovou party v Brně bude hostit brněnský klub Fléda v sobotu 1. 11. od 21 hodin. Vystoupí pražská funková kapela Fidibus a brněnské sarkastické hiphoperky Čokovoko, do ranních hodin bude hrát DJ Liquid A. V průběhu večera také proběhne módní přehlídka, na které se představí kolekce známých brněnských módních návrhářů Pavla Jevuly a Petra Kaloudy.

Zahajovací party v Praze 6. 11. se zcela poprvé odehraje v naprosto nečekaném prostoru – v Mramorovém sále Lucerny. Party ve velkém stylu podpoří DJs Lumiere a Sound Tropez, vokály Charlie One, módní přehlídka a dekorace od Josefa Čechoty, modelové Jaro model Management a Lady Crystal performance. Ostatní parties se přesouvají do klubu Friends, kde se koná každodenní doprovodný program: parties (DJs Tvyks, Vladivojna la Chia ad.), projekce queer videoklipů nebo tanečního filmu Schwarzwald.

Večírek k ukončení festivalu se v Praze uskuteční rovněž v klubu Friends, a to 12. 11., zatímco v Brně 6. 11. v klubu Red Cat.

Výstavy

Výčet výstav, které letos v souvislosti s festivalem proběhnou, bude opravdu bohatý. Celkem se jich uskuteční 5.

Historie gay a lesbického hnutí v ČR je dokumentární výstava mapující dvě desetiletí hnutí gayů a leseb v Česku. Vernisáž za přítomnosti ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny MUDr. Džamily Stehlíkové proběhne 31. 10. v Galerii Bakala, před zahájením festivalu.

1. 11. v Galerii Trojka ožije umělecký jarmark nazvaný „Mezipatra mezi okny“, na kterém se budou prodávat nejrůznější umělecká díla související s g/l tematikou. Libuše Jarcovjáková vystaví v kině Art své fotografie zachycující prostředí nočního podniku T Club, jednoho ze dvou polooficiálních gay klubů v Praze fungujících v 80. letech. V Café Sausalito bude k vidění textilní design Martiny Uhlířové.

Výstava v pražské kavárně Lucerna souvisí s retrospektivou Rosy von Praunheima – představí filmové plakáty vzniklé k jeho filmům.

Divadlo

Představení Divadla v Celetné „Bez kyslíku“ (autor: Ingmar Villqist, režie: Filip Nuckolls a Jakub Špalek) ukáže příběhy lidí, kterým není co závidět. Děj dramatických miniatur se odehrává ve skandinávských reáliích a jejich hrdinové - „bezkyslíkatí“ - gayové, lesby, bezdětné manželské páry, lidé nemocní AIDS… – tu před zraky diváků zápasí se svým osudem. Villqist dokázal s nesmírnou citlivostí přiblížit jejich intimní svět - ke slovu přicházejí jejich skryté, nesmělé pocity, láska i strach.

Pro profesionály

Mezipatra letos poprvé hostí praktický workshop pro organizátory a organizátorky LGBT festivalů. Účastníci mezinárodního workshopu se seznámí s praxí a potupy kolegů ze zahraničí. Cílem setkání je kromě výměny zkušeností i artikulace možností oficiální sítě evropských GLBT festivalů.

Informační servis

V letošním roce se dále rozšiřují informační platformy, díky kterým budou široké veřejnosti zpřístupněny novinky z festivalového dění.

Festivalové minuty

V rámci partnerství s Českou televizí bude připraveno každodenní festivalové zpravodajství na kanále ČT2 (Minuty z Mezipater) a rovněž internetový speciál http://www.ceskatelevize.cz/mezipatra, který obsáhne kromě diváckého hlasování a trailerů i mini-festival krátkých forem.

Pořad Minuty z Mezipater (vysílaný na ČT2, 8x 4 minuty) je součástí aktivit, kterými festival zprostředkovává reflexi vztahů filmu a společnosti. Narozdíl od obvyklých reportáží z festivalů jsou Minuty z Mezipater 2008 koncipovány tématicky, každý díl kreativně postihuje jedno z programových témat ročníku.

Rozhlasové zpravodajství

Ve spolupráci s Rádiem 1 připravila Mezipatra každodenní 4minutové zpravodajství o dění na festivalu. Během každého dopoledne v průběhu pražské části festivalu Rádio 1 odvysílá mozaiku reportáží, rozhovorů a aktuálních pozvánek na festival.

Vizuální komunikace

Plakát Vizuální identitu festivalu letos určuje grafik Martin Hrdina (www.hrbislav.com). Hlavním motivem veškeré grafiky se stává šest portrétů a jejich variace. Všichni portrétovaní jsou v reálném životě gayové a lesby.

Festivalovou znělku připravil Janek Růžička, duchovní otec televizního pořadu „Q“. Hudbu pro znělku poskytla alternativní hip-hopová skupina WWW.

Ceny pro tvůrce vítězných filmů vytváří šperkář Zdeněk Vacek, výherce prestižní přehlídky designblok ‘05. Opět budou mít formu plně funkčních kaleidoskopů.

Filmová adopce

Organizátoři Mezipater letos znovu vynahradí lesbám a gayům nedostatečnost české legislativy a umožní jim stát se alespoň filmovými adoptivními rodiči. Minimální částkou 500 Kč přispějí dárci k promítnutí filmů, které otevřeně hovoří o gay a lesbické problematice a snaží se mazat mýty, které o této komunitě panují.

Zájemci o filmové rodičovství si vyberou snímek z festivalového programu a pošlou minimální částku 500 Kč na bankovní účet 153 432 736 / 0300. Organizátorům pak sdělí, který film chtějí adoptovat. Jako poděkování pro ně budou nachystány volné vstupenky a před samotnou projekcí, pouze s jejich souhlasem, budou zveřejněna jejich jména.

Partneři festivalu

Generální mediální partner:

Česká televize

Hlavní mediální partner:

Český rozhlas 1 Radiožurnál

Mediální partneři:

MF Dnes, Respekt, Metropolis, Rádio 1, Rádio Krokodýl, Rádio Free, Cinepur, A2, Nový prostor, Colour Planet, iBoys.cz, ČeskéNoviny.cz, Stream.cz, 004.cz, BengáLes.cz, Líbímseti.cz, SNIP & CO, Newton Media, Railreklam, Dopravní podnik hl. m. Prahy

Finanční podpora:

Ministerstvo kultury ČR, Státní fond ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie, Ministerstvo zdravotnictví ČR, Česko-německý fond budoucnosti, Hlavní město Praha, Statutární město Brno, Goethe Institut, Velvyslanectví USA, Velvyslanectví Švýcarské konfederace, Francouzské velvyslanectví, Instituto Cervantes, Velvyslanectví Státu Izrael

Partner pražského zahájení:

Kinobarrandov.tv

Sponzoři:

Hotel Veronský dům, Pension Arco, MKM jazyková škola, Hotel Slovan Brno, Living..., Friends, Outcafé, Orange Club, Sauna David, Studio Henri, Termix club, Cestovní agentura Lionel, Copy General, Café Sausalito, Sauna Las Palmas, Red Cat, Restaurace Áčko, Gibon club, King’s club, Pivnice U Emila, Střihoruký Edward, Eallin Studio, Filmochod

Organizační tým

Festival Mezipatra pořádá občanské sdružení STUD Brno, které se už třináct let aktivně zabývá problematikou sexuálních menšin. Realizační tým sestává z velké části ze studentů a absolventů Masarykovy univerzity v Brně.

Aleš Rumpel Ředitelem festivalu je Aleš Rumpel (*1979). Studoval Anglický jazyk a literaturu na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Zaměřuje se především na mechanismy marginalizace gay a lesbických témat v médiích a na feministické filmové teorie. Od roku 2006 působí v týmu Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Pro Institut dokumentárního filmu připravil dva ročníky prezentace připravovaných dokumentů. V roce 2005 zasedl v porotě Teddy, která uděluje prestižní cenu nejlepšímu GLBT filmu na MFF Berlinale. V roce 2007 zasedl v hlavní porotě festivalu Queer Lisboa. V týmu festivalu Mezipatra působí od roku 2003. 

 

Kontakt pro média

 

  • Kateřina Horčicová, PR manažerka 
  • gsm: +420 - 608 508 038 
  • email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2008

Mezipatra 2008

  • Diváci: 11 000
  • Projekce: 95
  • Doprovodné akce: 30
  • Filmy: 62
  • Web: 32 500 návštěv
  • Ozvěny: Olomouc, Bratislava, České Budějovice, Český Těšín

Ocenění 2008