Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Shortbus na Flédě

logo Mezipater

9. český gay a lesbický filmový festival Mezipatra 2008

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Shortbus na Flédě

shortbus-or_160.jpgKino Fléda v Brně uvede 4. února kontroverzní film amerického režiséra Johna Camerona Mitchella Shortbus. Film, jehož česká premiéra v listopadu 2006 uzavřela sedmý ročník Mezipater plně vyprodala velký sál pražského kina Světozor.

"Shortbus je prý film plný otevřených sexuálních scén a panoptikálních postaviček, které většinu času řeší jen to, s kým se vyspat a jak u toho dosáhnout orgasmu, nejlíp třikrát. Tahle pověst se za ním táhne jak smrad za bezdomovcem. Není to ale pravda. Režisér Mitchell netočí hloupé filmy a i v tomto případě přišel s docela obyčejným příběhem o docela obyčejných lidských pocitech, kterým se při všem tom hledání toho pravého nebo té pravé prostě nevyhnete. Jen ten věčný příběh interpretuje po svém, to je celé. Chce to zbavit se předsudků v nás, roztrhnout ten barvotiskový obal na povrchu a podívat se, co je vevnitř," píše Radim Habartík z Aerofilms.

Skvělým bonusem v případě zhlédnutí filmu v kině je jeho krátký předfilm Karneval zvířat - svěží desetiminutové animované dílko Michaely Pavlátové na stejnojmennou hudbu Camilla Saint-Saënse.

Kino Fléda, Štefánikova 24
4. 2. 2008, 19.30 h, vstupné 80,- Kč

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2008

Mezipatra 2008

  • Diváci: 11 000
  • Projekce: 95
  • Doprovodné akce: 30
  • Filmy: 62
  • Web: 32 500 návštěv
  • Ozvěny: Olomouc, Bratislava, České Budějovice, Český Těšín

Ocenění 2008