Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Queer film v Olomouci slavil státní svátek konferencí

logo Mezipater

10. queer filmový festival Mezipatra 2009

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Queer film v Olomouci slavil státní svátek konferencí

my.cz-091118-olomouc_sMonikaB, My.cz, 18. listopadu 2009

V těsných, pro seznamování ideálních, prostorách olomouckého gay klubu Diva se zase po roce sešli pořadatelé i návštěvníci oslavit začátek olomouckých ozvěn Queer filmového festivalu Mezipatra. Filmově festival odstartoval projekcí několika studentských snímků z projektu Queer as FAMU. Následně se večer zahalil do mraku tance, pití a cigaretového kouře. Občas bylo trochu těsno. Nedostatek místa ale jakoby úměrně zvyšoval míru dobré nálady. Možná kvůli možnosti přispat si druhý den díky státnímu svátku vydržela party nálada skoro až do svítání.

Paření vystřídala konference

Ti zodpovědnější a méně unavení mohli druhý den v 10 hodin vyrazit na konferenci na téma "Diskriminace sexuálních menšin“. Konferenční maraton představil několik příspěvků z psychologické, sociologické nebo třeba mediální stránky této tematiky.

Festival přivezl unikátní výstavu

Vážné téma v 17 hodin na chvíli odlehčila vernisáž výstavy Homosexualita a umění 1800-2000. Putovní výstava do Olomouce zavítala po Praze, Bratislavě a Krnově a ani tady její cesta zdaleka nekončí. Panely mapující historii homosexuality v obraze, fotografii a filmu můžete v podkroví Uměleckého centra Univerzity Palackého vidět až do 30. listopadu.

Komaticky klidná debata

Hned po vernisáži přišla na řadu veřejná debata o diskriminaci sexuálních menšin. Zúčastnili se jí hosté konference a nevelký počet festivalových návštěvníků. Mezi probíraná témata patřil zejména antidiskriminačný zákon a jeho fungování v praxi, vymezení pojmu diskriminace, ale třeba i sebeurčení sexuálních menšin a jejich prezentace na venek. Debata proběhla v klidném, na queer festival možná nečekaně nekontroverzním duchu. Průběh debaty snad odrážel stav, ve kterém, jak se hosté shodli, se česká queer komunita nachází od uzákonění registrovaného partnerství. Tento stav shodně popsali jako koma.

Večer zakončila projekce filmu Svazující slova, který zobrazoval snahu několika francouzských trans a intersex aktivistů moci svobodně rozhodovat o svém těle a určení své identity.

Více fotografií z olomouckých Mezipater si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Foto: © My.cz - Petr "Pyjér" Bílek

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2009

Mezipatra 2009

  • Diváci: 12 500
  • Projekce: 89
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 100
  • Web: 50 500 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Pardubice, Č.Budějovice

Ocenění 2009