Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - České noviny, 10.11. 2011

logo Mezipater

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

České noviny, 10.11. 2011

kultura21"V Praze začal festival filmů o sexuálních menšinách Mezipatra"

Praha - Celkem 84 filmů nabízí letošní festival filmů o sexuálních menšinách Mezipatra, jehož pražská část dnes večer začala. Publikum chtějí pořadatelé tentokrát vzít na cestu časem. Takové téma si totiž zvolili pro 12. ročník přehlídky. Divákům tak nabídnou příběhy, které se odehrávají v minulosti, současnosti i budoucnosti.

České noviny, 10.11. 2011

 

 

 

O slavnostní zahájení se dnes postaral snímek Sametová extáze režiséra Todda Haynese, který je také hlavním hostem přehlídky. Vedle příběhu o glam-rocku 70. let budou moci diváci na festivalu vidět třeba i film Daleko do nebe. V příběhu z 50. let se herečka Julianne Moorová vyrovnává s nevěrou svého manžela, který ji podvádí s mužem.

 

"Todd Hayness přijede v pátek. Všechny své projekce uvede a po nich bude také případně diskutovat s diváky," řekla ČTK Anna Voňavková z organizačního týmu. Podrobný program přehlídky je na stránkáchwww.mezipatra.cz. V sobotu na FAMU se pak od 14:30 uskuteční Haynesovo "vyučování". Slavný filmař zájemcům představí své snímky a bude mluvit o své práci. Vstup na seminář, který se uskuteční v angličtině, je zdarma.

Pro dnešní zahájení si organizátoři pro publikum v kině Lucerna připravili nejen proslov a promítání. Nechyběla ani módní přehlídka speciálního vybavení pro dobré táty. Patří mezi ně třeba "kojící podprsenka" pro muže, kteří pečují o malé dítě. Nabídka je k vidění i v letošní znělce. V ní dva otcové v kosmických oblečcích na cestě raketou kojí dítě. Podle Tamary Moyzes, která spot natočila, je to stejné sci-fi jako adopce dětí dvojicí gayů či párem lesbických žen.

Pražské části Mezipater předcházela přehlídka v Brně. Na ohlasy festivalu se pak mohou od 14. do 17. listopadu těšit diváci v Ostravě, od 22. do 26. listopadu v Plzni a od 25. do 29. listopadu pak v Olomouci.

Autor: ČTK
www.ctk.cz 


FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011