Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - News

logo Mezipater

Mezipatra 2006

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

News

Interviews, news, articles, reviews.

Bart a Hilde projasní MezipatraA month ago, you could pick your face for this year's edition of Mezipatra. The faces of Bart and Hilde received the largest number of votes. It will thus be their faces which will be present at the majority of Mezipatra publicity materials.

Janek RůžičkaDnes - ve čtvrtek 6.11. - v 18.30 v kině Art uvítáme Janka Růžičku, jednoho z tvůrců queer magazínu "Q" České televize a autora letošní znělky Mezipater.

Jako první uvedeme v rámci cyklu Fórum ČT dva díly "qéčka". Po nich bude následovat debata s hostem. Vstup zdarma.

vybor-maly.jpgMelonie Diaz , the young American actress will come to the Karlovy Vary International Film Festival to accompany the presentation of the new film by Michel Gondry, Be Kind Rewind.

Duhová vlna - Queer Parade Brno 2008Duhová vlna – Queer Parade Brno 2008, shromáždění na podporu sexuálních menšin a společenské tolerance, vstoupila do realizační fáze. Průvod se koná 28. června v Brně, ale už od 9. června probíhají doprovodné akce – výstavy, dílny, besedy či divadelní performance.

zkrocena-hora-017_tn.jpgNadějný mladý herec Heathcliff Andrew Ledger, který filmové kritiky nadchnul především ve filmu Zkrocená hora (nominován v roce 2006 na Oscara za hlavní roli) byl nalezen mrtvý 22.ledna ve svém bytě ve čtvrti SoHo v New Yorku.

Fórum ČT: Debata s tvůrci pořadů Q a 13. komnataO víkendu 8. 11. a neděli 9. 11. hostí pražské kino Světozor pořady série Fórum ČT.

V sobotu uvedeme pořad 13. komnata s Martinou Navrátilovou a Milanem Heinem, v neděli queer pořad „Q“ (díly Media a Whotever). Po pořadech následuje debata s protagonisty nebo tvůrci pořadů.

Vstup zdarma.

20071030-173614-mezipatra-kombajn-dsc_0514.jpgThe Charles University will host a conference on homosexuality and the arts.

For details, in Czech only, go to Call for papers.

petrakatnova.jpg Goethe Institut in Prague launches a series of screenings called Woman in 70's film. Two out of the 4 screenings are devoted to R. W. Fassbinder. Go to the Goethe Institute for details.

Mezipárty Fashion Show STUD Brno a portál Iboys.cz pořádají u příležitosti Mezipater 2008 "Mezipatra Iboys párty," která proběhne v sobotu 1. 11. 2008 v brněnském klubu Fléda. V rámci programu jsme pro vás připravili Mezipárty fashion show, na které představí své kolekce návrháři Pavel Jevula a  Petr Kalouda. Pro uživatele serveru Iboys.cz nabízíme jedinečnou možnost stát se modelem na této unikátní módní přehlídce.

Mezipatra specials, for those who speak Czech, can be tuned in at Rádio 1, daily  (except for 7/11)  at 12.00 and 16.00. 

"Minuty z Mezipater" is broadcast at Czech TV - daily (except for 9/11) on the second channel at 23.10.

jedensvet2.jpgOd dnešního dne do konce března můžete zdarma na internetu sledovat film o boji HIV+ jednotlivce s farmaceutickými giganty o dostupnost léčiv pro všechny.

Film Je to můj život českým divákům a divačkám přináší už podruhé ve své historii filmový festival Jeden svět.

P.F.2009 STUD Brno, organiser of Mezipatra festival, wishes you a lot of strenght in 2009.

Mezipatra mezi okny STUD Brno a galerie Trojka pořádá 1. 11. 2008 při příležitosti 9. ročníku gay a lesbického festivalu Mezipatra 2008 na nádvoří Domu pánů z Kunštátu první ročník prodejní výstavy „Mezipatra mezi okny“. Tématem připravované výstavy je „Teplé nebe? peklo? ráj?“. Do konce září je možné se přihlásit.

pusinky250.jpgPrvní český celovečerní film, který se objevil v hlavní soutěží Mezipater, Pusinky byl vybrán do 23.ročníku Turínského mezinárodního GLFF "Od Sodomy po Hollywood" .

pusinky-verzaubert-small.jpgPusinky (Dolls), the first Czech film which was included in Mezipatra's main competition, continues its journey through the international queer film festival circuit. Pusinkz made it to the official poster of Verzaubert International Queer Film Festival (Germany) and the competition at Turin International Gay and Lesbian Film Festival (Italy). Look out for Pusinky a the programme of your local queer film event.

topping_and_butch.jpg I život po Mezipatrech nabízí možnosti setkat se s queer uměním. Nové DVD edice přinášejí gay filmy a v Praze se po roce můžete setkat s komediální dvojicí Topping & Butch, známé z letošní "phrase a gay" v pořadu Q: na ty můžete s Mezipatry vyhrát lístky! Zveme Vás i na vernisáž výstavy fotografií z Newyorské Gay Pride.

janek-ruzicka-175.jpgSledujete Qéčko? Anebo nevíte, o co jde? Ve čtvrtek 6. listopadu v brněnském kině Art jste měli možnost zhlédnout dva díly tohoto pořadu z produkce České televize a následně debatovat s jedním z tvůrců pořadu, s Jankem Růžičkou.

Nyní přinášíme zprávu o tom, jak večer s hostem probíhal.

shortbus-or_160.jpgKino Fléda v Brně uvede 4. února kontroverzní film amerického režiséra Johna Camerona Mitchella Shortbus. Film, jehož česká premiéra v listopadu 2006 uzavřela sedmý ročník Mezipater plně vyprodala velký sál pražského kina Světozor.

Soutěž animovaného filmu s LGBTIQ tématikouObčanské sdružení eLnadruhou vyhlašuje otevřenou Mezinárodní soutěž animovaného filmu v rámci eLnadruhou - NEJEN lesbického kulturního festivalu.

Cílem soutěže je přinést pohledy mladé generace na téma coming outu, rodičovství a/nebo seznámení LGBTIQ populace.

forum-screen1.gifMezipatra website now features a new discussion board on queer film. So far in Czech only.

Teplý BollywoodFestival Bollywoodského filmu uvede ve svém programu gay film.

Mnoho lidí, mnoho tužeb/ Many People Many Desires
Dokumentární indický film, který vypráví napříč společenskými třídami o rozdílech mezi pohlavími, jazyky a kastami. Příběh osob s homosexuální a bisexuální orientací žijících v Bangalore můžete shlédnout na Festivalu bollywoodského filmu, který se koná 6. - 12. října 2008 v kinech Evald a Světozor.

Jerusalem is Proud to PresentOd 5. do 13. března se bude v Praze konat desátý, jubilejní ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Součástí festivalu budou i dva filmové maratony, které uvádějí populární snímky v blocích nočních projekcí. Diváci a divačky mají možnost shlédnout tři filmy za cenu jedné vstupenky. Prvním z nich vznikl ve spolupráci s Mezipatry a přináší tedy trojici teplých filmů, proběhne v pátek 7. března 2008 od 21.30 hodin v pražském kině Lucerna.

Videosoutěž Mezi/muži, Mezi/ženyFilmuj! Kamerou, mobilem, webkou: udělej video na téma „mezi/muži, mezi/ženy“ a pověs ho na stream.cz. Nejlepší kusy promítneme 6. 11. 2008 na zahájení pražské části 9. ročníku gay a lesbického filmového festivalu Mezipatra a budou na homepage Streamu!

„You shall become a piece of art...“, was one of last year's Mezipatra slogans. The 9th edition of gay a lesbian film festival is quickly approaching and its graphic design is emerging. For the first time ever, posters for Mezipatra will feature faces: pick your favourite piece of art.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2006

Mezipatra 2006

  • Diváci: 10 500
  • Projekce: 85
  • Doprovodné akce: 26
  • Filmy: 70
  • Web: 26 500 návštěv
  • Ozvěny: Český Těšín

Ocenění 2006