Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Mezipatra jsou v Praze

logo Mezipater

9. český gay a lesbický filmový festival Mezipatra 2008

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Mezipatra jsou v Praze

METRO, 7.11.2008:

Gay a lesbický filmový festival Mezipatra se přestěhoval z Brna do Prahy, kde potrvá až do 12. listopadu. Motto devátého ročníku zní: „Život po…“

 

S festivalem Mezipatra spolupracuje již třetím rokem také španělský Institut Cervantes, který se společně s organizátory festivalu podílel na výběru dvou španělských filmů - Hoši z Chuecatown a Spinnin. Ty mohou diváci zhlédnout v kinech Světozor a Lucerna 8. a 11. listopadu. „Navázali jsme spolupráci s Mezipatry, jelikož to vychází i z podstaty naší činnosti podporovat i umělecké věci, které jsou trochu mimo hlavní proud,“ říká kulturní koordinátorka Institutu Cervantes Petra Skládalová.

Film Spinnin využil věčného tématu, jak rány drží člověka při životě. Děj snímku se točí kolem Gárata a Omara, kteří chtějí mít dítě. Do jejich života postupně vstupují dva policisté, dcera lesbických matek, těhotná Raquel, jejíž muž zemřel na AIDS, a skupina přátel, kteří se snaží natočit film. Snímek Chuecatown je naopak lehkou komedií s almodóvarovským nádechem, která vtipně popisuje vyhlášenou madridskou gay čtvrť Chueca, kde žije i pár dvou „medvídků“, kteří se vyrovnávají s nástrahami ohrožujícími jejich vztah, ať už v podobě svalnatého a zdánlivě dokonalého Victora, který vraždí stařenky kvůli rozvoji výstavby nemovitostí, nebo nesouhlasné a zákeřné matky jednoho z nich.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2008

Mezipatra 2008

  • Diváci: 11 000
  • Projekce: 95
  • Doprovodné akce: 30
  • Filmy: 62
  • Web: 32 500 návštěv
  • Ozvěny: Olomouc, Bratislava, České Budějovice, Český Těšín

Ocenění 2008