Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Hrdinství menšin - přežít, říká šéf gay festivalu Mezipatra a host on-line iDNES.cz

logo Mezipater

9. český gay a lesbický filmový festival Mezipatra 2008

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Hrdinství menšin - přežít, říká šéf gay festivalu Mezipatra a host on-line iDNES.cz

zpravy.iDNES.cz, 2.11.2008:

Devítidenní přehlídka gay a lesbických filmů Mezipatra vznikla před osmi lety v Brně. Její 9. ročník se koná v brněnském sále Břetislava Bakaly a kině Art. "Mezipatra chtějí přinášet divákům hrané i dokumentární snímky, které nemají příležitost vidět jinde," říká ředitel akce a host on-line rozhovoru iDNES.cz Aleš Rumpel.

Slovům o exkluzivitě festivalového programu lze dát za pravdu. Letos je možné na Mezipatrech vidět hned 62 snímků, z nichž žádný se neobjeví v české distribuci. "Ze dvou třetin jde o české premiéry," dodává devětadvacetiletý Rumpel.

Rumpel vystudoval anglický jazyk a literaturu na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Od roku 2006 působí v týmu Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. V roce 2005 zasedl v porotě Teddy, která uděluje prestižní cenu nejlepšímu GLBT filmu na MFF Berlinale. V roce 2007 zasedl v hlavní porotě festivalu Queer Lisboa.

V týmu festivalu Mezipatra působí Rumpel od roku 2003. "Budoucnost festivalu vidím v udržení kvalitního programu. Chceme přehlídku otevírat aktivním divákům, což znamená více zajímavých hostů a více debat," nastiňuje Rumpel.

Duha nad Brnem Originální filmová přehlídka jako jediná tuzemská akce svého druhu expandovala z Brna do hlavního města a letos její ozvěny čekají další tři česká města. Zpočátku nesla akce název Duha nad Brnem.

"Chceme zůstat festivalem přísně tematickým. Ještě nikdy jsme se v hlavní dramaturgické linii tolik nepřiblížili smyslu názvu festivalu - letošní téma je totiž "Život po...": změně pohlaví, po diagnóze, po ztrátě partnera/ky," líčí Rumpel. Téma to podle něho není nijak temné, postavy letošních filmů jsou totiž v neokázalém smyslu slova hrdinové a hrdinky a vyznačují se schopností tak důležitou v historii menšin: přežít.

Šance na šťastný konec Téma je podle ředitele Mezipater výzvou většinovému filmu: "Vzpomeňme si na Philadelphii, Kluci nepláčou nebo Zkrocenou horu - teplé postavy čeká vždy smrt, jako by poselstvím továren na sny bylo, že teplí nemají šanci na happy end."

V návaznosti na hlavní téma pořadatelé Mezipater letos do festivalové znělky pozvali i lidi, kteří žijí s fyzickým handicapem. "Chceme tak upozornit na to, že nebezpečný koncept normálnosti vytěsňuje jinakost z veřejného prostoru na základě různých kategorií a sexualita je jen jednou z nich," dodává Rumpel.


http://zpravy.idnes.cz/hrdinstvi-mensin-prezit-rika-sef-gay-festivalu-mezipatra-a-host-on-line-idnes-cz-gfi-/brno.asp?c=A081102_133834_brno_dmk

 

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2008

Mezipatra 2008

  • Diváci: 11 000
  • Projekce: 95
  • Doprovodné akce: 30
  • Filmy: 62
  • Web: 32 500 návštěv
  • Ozvěny: Olomouc, Bratislava, České Budějovice, Český Těšín

Ocenění 2008