Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - V kavárně Steiner jsou k vidění fotografie transsexuálů

logo Mezipater

11. queer filmový festival Mezipatra 2010

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

V kavárně Steiner jsou k vidění fotografie transsexuálů

muniMEDIAEva Charvátová, muniMEDIA, 21.10.10

Doprovodný program Mezipater, největšího festivalu ve střední Evropě zaměřeného na queer komunitu, nabídl divákům ochutnávku ve formě vernisáže první výstavy. Petr Jandera, student fotografie, představil své snímky v brněnské kavárně Steiner.

Brno - Již několik týdnů jsou k vidění v Domě umění v Brně fotografie Petera-Joela Witkina, který je světově proslulý zobrazováním kontroverzních námětů. Jeho fotografie zobrazují například tělesně postižené lidi nebo transsexuály. V kavárně Steiner byla ve středu večer zahájena výstava fotografa mladšího a dosud nepříliš známého, který si ale vybírá témata podobná. Petr Jandera, student Vysoké školy uměleckoprůmyslová v Praze, představil v kavárně Steiner kolekci svých fotografií nazvanou „white lady jane + babeta“, která se věnuje intimním aspektům života transsexuálů. „Snažím se mít co nejširší záběr z žánrového spektra fotografie,“ poznamenal ke své tvorbě Jandera.

Výstava je jednou z mnoha, které zpestří program Mezipater. Další umělci vystaví své grafiky, malby a kresby v kavárně Spolek a v prostorách kina Art. Všechny exhibice mají společného jmenovatele, tématem jedenáctého ročníku festivalu je „Vysoké umění.“ Aleš Rumpel, ředitel festivalu, vysvětlil důvod výběru tématu: „Každým ročníkem Mezipater chceme přispět k dekonstrukci bezmyšlenkovitě přijímaných pravd, k přemýšlení o vztahu osobního a veřejného a o propojování menšinového s většinovým. Letošní téma, které zkoumá filmy s doprovodným programem, jsme s lehkou dávkou ironie nazvali Vysoké umění. To nám umožňuje mluvit o našich nejoblíbenějších tématech: umění a konstrukci hodnot.“

Exhibice nejsou těžištěm Mezipater. Spolu s přednáškami a večírky tvoří pouze doprovodný program. Mezipatra jsou totiž hlavně soutěžní filmový festival. „Letošní program neopomíjí biografické snímky, hrané i dokumentární, o životech a s nimi spjatým uměním pozoruhodných tvůrců,“ uvedl Rumpel. Na letošní zahajovací projekci bude českému publiku představen snímek Kvílení, který mapuje život beatnického básníka Allena Ginsberga, který pobouřil stejnojmennou básní americkou veřejnost. Při slavnostním ukončení bude promítnut film Imaginární lásky a budou předána ocenění v kategoriích Cena odborné poroty pro nejlepší celovečerní hraný film, Cena studentské poroty za nejlepší krátký film a Divácká cena za nejlepší film. Festival se odehraje od 4. do 9. listopadu v Brně a od 11. do 16. listopadu v Praze.

V rozhovoru s kurátorkou výstavy Terezou Kalábovou se dozvíte, co si o fotografiích myslí vedení Mezipater.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2010

Mezipatra 2010

  • Brno: 4.-9. 11. 2010
    kina Art a Scala
  • Praha: 11.-16. 11. 2010
    kina Lucerna a Světozor
  • Diváci: 10 500
  • Projekce: 74
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 72
  • Web: 46 000 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Plzeň, Pardubice

Ocenění 2010