Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Blesk, 3.10. 2012

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Blesk, 3.10. 2012

blesk"Kalendář pro Klause: Homosexualita nezpůsobuje globální oteplování"

Loňská Klausova kritika festivalu sexuálních menšin Prague Pride na sebe nenechala dlouho čekat. Čeští gayové, lesbičky a jejich podporovatelé přišli s pěkně originální odvetou. Nafotili kalendář se vzkazy a na českém prezidentovi nenechali nit suchou.

http://mezipatra.cz/images/stories/2012/ohlasy/blesk.png

 

Blesk, 3.10.12

 

Kalendář odpočítávající zbývající dny Klause v úřadu předal v podatelně prezidentské kanceláře ředitel festivalu Mezipatra Aleš Rumpel a skupina dalších organizátorů akce.

V reakci na výzvu "Řekni to Klausovi", kterou festival Mezipatra zveřejnil na sociální síti Facebook, poslala fotografie se vzkazem pro hlavu státu asi stovka lidí. V kalendáři pro Klause se mimo jiné objevily vzkazy: "Pane prezidente. Jsem žena a moje dítě bude mít dvě matky", "Jsem lesba, no a co", "Homosexualita nezpůsobuje globální oteplování" či "Žiju s buznama, řiť mám v cajku".

"Pan prezident a jeho spolupracovníci o nás často mluví. Posílají vzkazy našim rodinám, třeba o tom, že jsme devianti. Rozhodli jsme se tedy i my poslat vzkaz panu prezidentovi, co si zase myslíme my, jednotlivci, o kterých často hovoří a kteří nemají takový prostor v médiích jako on," vysvětlil cíl akce její autor Jiří Markvart.

Klaus loni kritizoval, že pražská radnice převzala záštitu nad festivalem sexuálních menšin Prague Pride. Ve spojení s ním tehdy použil pojem "homosexualismus", proti kterému je podle něj třeba bojovat. Prezident byl i odpůrcem uzákonění registrovaného partnerství, které umožňuje svazky homosexuálních párů.

 

 

FaLang translation system by Faboba