Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Gendernauti – Putování po gendrových identitách

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Gendernauti – Putování po gendrových identitách

gendernauti.jpgGendernauts – A Journey Through Shifting Identities
Německo 1999
anglicky s českými titulky, 86 minut, DVD.

Scénář a režie: Monika Treut.
Hrají: Sandy Stone, Texas Tomboy, Susan Stryker, Max Valerio, Jordy Jones, Stafford, Tornado, Hida Viloria a Annie Sprinkle.

 

Film Gendernauti se zabývá fenoménem gendrové fluidity na konci milénia v Kalifornii. Je to film o kyborzích, lidech, kteří mění svá těla a mysl novými technologiemi a chemií. Snímek se zaměřuje na biologické ženy, které používají mužský hormon testosteron. Seznámíme se s předními postavami sanfranciského hnutí: Maxem Wolfem Valeriem, který nám bude číst ze své knihy, Maxem, Mužem, a Jordy Jonesem, který se věnuje umění internetu. Dále se můžete setkat s postavou Texas Tomboye a videoartem, které vytváří, Staffordem, jenž hledá nové obchodní možnosti a společně s Jordy Jonesem vede přední gendrovou „nálevnu“, klub „Přísně tajné“. Dále se setkáme s Hildou, která spokojeně obývá prostor mezi mužskou a ženskou identitou, a dvěma mimořádnými ženami, jež podporují transgendrové jedince. Jednou z nich je sexuální bohyně Annie Sprinkle a druhou je bývalá Staffordova milenka a samozvaná matka Texas Tomboy, bývalá modelka Tornádo.

 

Film je na festivalu Mezipatra 2005 uveden s podporou Goethe Institut

Art, 12. 11., 15:30
Světozor, malý sál, 14. 11., 21:30

 

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011