Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Dekameron

logo Mezipater

Mezipatra 2002

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Dekameron

DekameronDekameron / Il Decamerone
Itálie/Francie/SRN, 1970
italsky, české titulky, 111 min, 35 mm

Scénář a režie: Pier Paolo Pasolini
Kamera: Tonino Delli Colli
Hudba: Pier Paolo Pasolini, Ennio Morricone
Hrají: Franco Citti, Ninetto Davoli, Angela Luce, Patrizia Capparelli, Jovan Jovanovic, Gianni Rizzo, Pier Paolo Pasolini, Silvana Mangano

 

DekameronPrvní část tzv. Trilogie života (dále následovaly Canterburské povídky a Kytice z tisíce a jedné noci). Pasolini si z tohoto literárního díla rané renesance vybral některé příběhy, především ty zobrazující nejprostší lidi. Těm věnuje své sympatie, zatímco představitele vyšší sociální třídy ukazuje jako pokrytce, omezence či zločince. V osmi povídkách se setkáváme s jeptiškou, která se oddává vášním se zahradníkem, dále s knězem, který prohlásí zločince za svatého, s manželem, kterého podvádí žena téměř před jeho očima, nebo s trojicí bohatých bratří, kteří zabijí chudého milence své sestry. Výraznou roli ve filmu hraje smyslná tělesnost, která je líčena jako ta nejpřirozenější věc. Režisérovi se podařilo v souladu s předlohou věrně zachytit renesanční atmosféru a touhu po lidské přirozenosti. Za autorův názor nejlépe hovoří poslední povídka, v níž se zemřelý hříšník vrací ze záhrobí se zprávou, že není hříchem všechno, co za něj považujeme...

 

  • Ocenění: Zvláštní cena poroty pro Piera Paola Pasoliniho -  Stříbrný medvěd a nominace na Zlatého medvěda za režii na MFF v Berlíně.
  • Film byl uveden na festivalu Mezipatra 2002  pod záštitou Italského kulturního institutu v Praze, ve spolupráci s Ústavem divadelní a filmové vědy (oddělení filmu a audiovizuální kultury) Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně a díky podpoře Asociace českých filmových klubů.

 

Fléda Brno, 19.11. 19:00

FaLang translation system by Faboba

Ocenění 2002

Mezipatra 2002

  • Diváci: 4 500
  • Projekce: 40
  • Doprovodné akce: 4
  • Filmy: 37

Znělka 2002