Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Canterburské povídky

logo Mezipater

Mezipatra 2002

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Canterburské povídky

Canterburské povídkyCanterburské povídky / I racconti di Canterbury
italsky, české titulky, 109 min, 35 mm

Scénář a režie: Pier Paolo Pasolini
Kamera: Tonino Delli Colli
Hudba: Ennio Morricone, Pier Paolo Pasolini
Hrají: Pier Paolo Pasolini, Hugh Griffith, Josephine Chaplin, Oscar Fochetti, Daniele Buckler, Franco Citti, Ninetto Davoli, Michael Balfour, Jenny Runacre, Dan Thomas, Peter Cain a další

 

Canterburské povídkyDalší adaptace středověkých textů. Zfilmováno bylo osm Chaucerových povídek, které si však Pasolini upravil podle svých představ - např. do jedné z povídek přidal upálení za homosexualitu. Film je mozaikou středověkých obrázků, kde mnohé postavy pod uctivým chováním ukrývají nespoutanou smyslnost. Do popředí vystupují lidé nápadní už svým vzhledem, a tak můžeme pozorovat různé bizarní a často groteskně deformované tváře. Významově povídky sahají od moralit, z nichž si můžeme vzít ponaučení, až po osudové tragédie. Pasolini se o filmu vyjádřil takto: "Je tu stále přítomná smrt, ovšem ve středověkém pojetí, to znamená alegorická a současně odpudivě vulgární." V tomto díle, které volně navazuje na Dekameron, můžeme pozorovat stále výraznější tendenci k zobrazování ošklivosti jak ve vzhledu, tak v řeči lidí.

  • Ocenění: Hlavní cena Zlatý medvěd za režii na MFF v Berlíně.
  • Film byl uveden na festivalu Mezipatra 2002 pod záštitou Italského kulturního institutu v Praze, ve spolupráci s Ústavem divadelní a filmové vědy (oddělení filmu a audiovizuální kultury) Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně a díky podpoře Asociace českých filmových klubů.

 

Fléda Brno, 20.11. 19:00

FaLang translation system by Faboba

Ocenění 2002

Mezipatra 2002

  • Diváci: 4 500
  • Projekce: 40
  • Doprovodné akce: 4
  • Filmy: 37

Znělka 2002