Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Byli jsme označeni velkým A

logo Mezipater

Mezipatra 2002

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Byli jsme označeni velkým A

Byli jsme označeni velkým AByli jsme označeni velkým A / Wir hatten ein großes "A" am Bein
Německo, 2000
německy, český překlad, 45 min, Beta-SP PAL

Režie: Elke Jeanrond, Joseph Weishaupt

 

Široká veřejnost povětšinou dodnes neví, že ve Třetí říši byli homosexuálové za svou přirozenost pronásledováni - na základě paragrafu 175. Oběti s růžovými trojúhelníky jsou zapomenuty, protože nemají "lobby", která by připomínala jejich utrpení a smrt. Ti, kteří se z koncentračních táborů vrátili, byli znovu zavíráni (obávaný paragraf z roku 1871 zůstal v německém trestním řádu v platnosti až do roku 1969!), aniž by jim byl do trestu pobyt v táboře započítán... V tomto filmu popisují tři muži své pohnuté zážitky z tohoto období nedávné historie. Paul Gerhard Vogel se po svém jedenáctiletém pobytu v koncentračním táboře usadil v Norsku. Herec Kurt von Ruffin po šestapadesáti letech navštívil koncentrační tábor Lichtenburg u Torgau. A třetí účastník vypráví, že ho po propuštění z vězení před pobytem v koncentračním táboře Sachsenhausen "zachránil" jen souhlas s kastrací. Všichni tři dodnes trpí následky zakoušených krutostí.
  • Film bude uveden díky podpoře společnosti MGS a Goethe Institutu
  • po projekci: Beseda s tvůrci a pozvanými hosty. Na téma "intolerance" a "(ne)zobrazování gayů a leseb ve filmu" budou diskutovat tvůrci dokumentárních snímků a pozvaní hosté: Elke Jeanrond, Wolfgang Ettlich, Martin C. Putna, Vladimír Štvrtňa a další. Elke Jeanrond a Wolfgang Ettlich jsou také hosty Masarykovy univerzity v Brně

Art Brno, 16.11. 16.00
FaLang translation system by Faboba

Ocenění 2002

Mezipatra 2002

  • Diváci: 4 500
  • Projekce: 40
  • Doprovodné akce: 4
  • Filmy: 37

Znělka 2002