Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Případ Brandon Teena

logo Mezipater

Mezipatra 2002

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Případ Brandon Teena

Případ Brandon TeenaPřípad Brandon Teena / The Brandon Teena Story
USA, 1998
anglicky, český překlad, 90 minut, Beta-SP PAL

Scénář a režie: Susan Muska, Gréte Olafsdóttir
Kamera: Susan Muska
Hudba: Lorrie Morgan, Dinah Washington, The Blues Brothers
Vystupují: Kate Bornstein, JoAnne Brandon, John Lotter, Tom Nissen, Brandon Teena, Lana Tisdel

 

Hrdinou strhujícího dokumentu Případ Brandon Teena je mladá žena z Lincolnu v Nebrasce, která zaplatila za svou touhu stát se mužem a milovat ženy. Dvojice amerických režisérek se zaměřuje na poslední týdny Brandonova života, kdy se přestěhoval do Případ Brandon Teenanedalekého Falls City a dvořil se dívce jménem Lena. O jeho skutečném pohlaví nemělo proviční městečko ani potuchy, vždyť Brandon vždycky působil velice mužně a navíc byl oblíben u žen. Jak ve filmu vzpomíná několik přítelkyň, mužům se vymykal jen tím, že "výborně líbal", byl pozorný a uměl se chovat k ženám. Jeho pravá identita vyšla najevo teprve potom, co ho zatkli za falšování šeků. Mezi muži, s kterými se Brandon do té doby stýkal, nadělalo odhalení zlou krev. 24. prosince 1993 ho dva Lenini známí, Lotter a Nissen, nejprve znásilnili a o týden později zastřelili za to, že znásilnění ohlásil. Za oběť kulkám padli také mladá matka s dítětem v náručí a invalidní Afroameričan, kteří byli v tu chvíli s ním. Kromě mnoha výpovědí obsahuje film i autentické nahrávky z vyšetřování a z procesů s vrahy, které odhalují šokující míru homofobie mezi "strážci zákona". Osud Brandona Teeny se stal námětem celovečerního filmu Kluci nepláčou z roku 1999 (režie Kimberly Peirce), vítězného snímku prvního ročníku Duhy nad Brnem (2000).
  • Ocenění: Medvídek Teddy na Berlinale 1998, Independent Film Channnel Vision Award New York 1998, Cena diváků na torontském Lesbian and Gay Film Festival 1998, kanadská filmová Cena za nejlepší dokument na MFF Vancouver 1998, Cena poroty na MFF Vallaloid 1998.
  • Film bude uveden díky podpoře režisérek filmu a Velvyslanectví Spojených států amerických v ČR.

 

Art Brno, 16.11. 22:00

FaLang translation system by Faboba

Ocenění 2002

Mezipatra 2002

  • Diváci: 4 500
  • Projekce: 40
  • Doprovodné akce: 4
  • Filmy: 37

Znělka 2002