Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Neděle, prokletá neděle

logo Mezipater

Mezipatra 2002

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Neděle, prokletá neděle

Neděle, prokletá neděleNeděle, prokletá neděle / Sunday, Bloody Sunday
Velká Británie 1971
anglicky, český překlad, 110 min, 35 mm

Scénář: Penelope Gilliatt
Režie: John Schlesinger
Kamera: Billy Williams
Hudba: Ron Geesin, Wolfgang Amadeus Mozart
Hrají: Peter Finch, Glenda Jackson, Murray Head, Peggy Ashcroft, Tony Britton, Maurice Denham, Bessie Love, Vivian Pickles, Frank Windson, Thomas Baptiste, Richard Pearson, Hannah Norbert, Harold Goldblatt, Marie Burke a další

 

Dnes už klasický film je kronikou deseti dnů neobvyklého milostného trojúhelníku, v němž mladý a pohledný bisexuální sochař Bob Neděle, prokletá nedělerovnoměrně dělí svou pozornost mezi Daniela, židovského rodinného lékaře ve středním věku, a Alex, starší rozvedenou karieristickou ředitelku obchodní firmy. Ačkoli se Daniel i Alex navzájem znají a oba se užírají žárlivostí, ani jeden ani druhý není ochoten se přeletavého mladíka vzdát, a tak jim nezbývá než se se situací smířit. Přinejmenším do doby, než je Bob nakonec opustí. Jak režisér připouští, námět vychází ze vztahu, který si sám prožil. Přestože v době svého vzniku film proslavil především nekonformní pohled na homosexualitu a na mezilidské vztahy vůbec, šokoval například prvním polibkem mezi dvěma muži, středem Schlesingerova zájmu je především sugestivní a detailní vykreslení postav. Skvěle zachycuje atmosféru počátku sedmdesátých let a Londýn s jeho sociálními problémy, jedním z nichž je i rostoucí pocit osamělosti  mezi lidmi. Film spadá do vrcholného období Schlesingerovy tvorby (Půlnoční kovboj, Den kobylek atd.)
  • Ocenění: Cena newyorských kritiků pro nejlepší film (1971), v roce 1972 nominace na Oskara pro nejlepšího herce v hlavní roli, nejlepší herečku v hlavní roli, ze nejlepší režii a nejlepší scénář, Zlatý Glóbus pro nejlepší anglicky mluvený film v roce 1972, Cena Americké národní asociace filmových kritiků pro nejlepšího herce a Cena za nejlepší scénář.
  • Film byl uveden na festivalu Mezipatra 2002 díky podpoře British Film Institute a British Council.

 

Art Brno, 17.11. 20:00
Aero Praha,  23.11. 22:00

FaLang translation system by Faboba

Ocenění 2002

Mezipatra 2002

  • Diváci: 4 500
  • Projekce: 40
  • Doprovodné akce: 4
  • Filmy: 37

Znělka 2002