Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Penzion Oskar

logo Mezipater

Mezipatra 2003

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Penzion Oskar

Penzion Oskar / Penzionat OskarPenzion Oskar
Švédsko/Německo 1995

Režie: Susanne Bier
Scénář: Jonas Gardell
Kamera: Kjell Lagerros
Hudba: Johan Soderkvist
Hrají: Loa Falkman, Stina Ekblad, Simon Norrthon a další

  • Film bude uveden společně s krátkometrážním Procitnutí.

Hypochondrický Rune a podrážděná, unavená Gunnel Runebergovi jsou obyčejní středostavovští manželé s domem na předměstí, autem a třemi dětmi. Na dovolenou si pronajmou dům u moře v naději, že se jim během pobytu podaří zmírnit napětí v jejich vztahu. Vypadá to, že prázdniny se rodině vydaří a manželé upevní svůj nalomený vztah. V tom se však objevuje Petrus. Mladý, hezký, charismatický kouzelník, který začne komplikovat rodinný život. Nic nezůstává tak, jak bylo. Rune je Petrusem velmi přitahován. Místo toho, aby trávil čas s rodinou, věnuje se jemu.  Snímek, jehož scénář napsal populární švédský homosexuální spisovatel Jonas Gardell, je živou společenskou komedií, v níž se mísí humor, drama, skutečnost i fantazie, a v níž je hlavním tématem hledání vlastní identity.

Hypochondriac Rune and irritated, tired Gunnel Runeberg are an ordinary middle class married couple with a suburban house, a car and three children. They rent a house at sea  hoping  to improve their tensed relationship. It seems that holidays will turn out well and the partners will strengthen their weak tie. Then, Petrus appears all at once. A young, handsome and charismatic magician starts to complicate the family life. Rune is attracted by Petrus very much. Instead of spending time with his family, he goes in for him.

  • Ocenění: Cena FIPRESCI za režii na filmovém festivalu v Montrealu 1995, cena Švédského filmového institutu Zlatý brouk za nejlepší scénář a hlavní mužskou roli 1996 a další
  • Film bude uveden na festivalu Mezipatra 2003 díky podpoře Swedish Institute a Velvyslanectví Švédska.

 

Art Brno, 12.11. 18:00
Aero Praha, 19.11. 18:00

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2003

Ocenění 2003

Mezipatra 2003

  • Diváci: 7 000
  • Projekce: 52
  • Doprovodné akce: 10
  • Filmy: 54