Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Láska je chladnější než smrt

logo Mezipater

Mezipatra 2003

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Láska je chladnější než smrt

Láska je chladnější než smrtLáska je chladnější než smrt / Liebe is kälter als der Tod
Německo 1969

Režie: Rainer Werner Fassbinder
Scénář: Rainer Werner Fassbinder
Kamera: Dietrich Lohmann
Hudba: Peer Raben, Holger Münzer
Hrají: Ulli Lommel, Hanna Schygulla, Rainer Werner Fassbinder, Hans Hirshmüller, Les Olvides a další

 

Příležitostný bankovní lupič Franz, ztvárněný samotným Fassbinderem, odmítne členství v Syndikátu, protože chce pracovat na vlastní pěst. Franz je pasákem Joanny,  která očekává, že si ji vezme. Místo toho Franz nabídne  Brunovi, aby se k němu nastěhoval . Bruno, pracující pro Syndikát, má příkaz se s Franzem seznámit, proto jeho nabídku přijme. Aby Franzovi přitížil, spáchá Bruno několik vražd, z nichž policie podezřívá Franze.  Joanna žárlí na Bruna, a proto oba muže udá policii. Syndikát najme vraha, který má zabít Joannu, umírá však Bruno a oba Láska je chladnější než smrtmilenci unikají. Láska je chladnější než smrt je příkladem gangsterských filmů navazujících na tradice filmu noir, které jsou charakteristické pro  Fassbinderovo  první tvůrčí období. Fassbinder nenavazuje přímo na hollywoodské žánrové postupy, jak  sám říká: “Netočím filmy o gangsterech, ale o lidech, kteří viděli hodně gangsterských filmů.“

The occasional bank-robber Franz (played by Fassbinder) refuses to join the Syndicate, preferring to work for himself.  While Joanna waits for him to marry her, Franz invites  his friend Bruno to move in.  Things are turned on their head when Bruno commits murders for which the police suspect Franz. Fassbinder´s first creative period as filmmaker begins with stylized reworkings of gangster films of which Love is Colder than Death is a good example.

  • Film bude uveden na festivalu Mezipatra 2003 v rámci Retrospektivy filmů Rainera Wernera Fassbindera díky podpoře Goethe Institutu.

 

Fléda Brno, 10.11. 17:00

 

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2003

Ocenění 2003

Mezipatra 2003

  • Diváci: 7 000
  • Projekce: 52
  • Doprovodné akce: 10
  • Filmy: 54