Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Pěstní právo svobody

logo Mezipater

Mezipatra 2003

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Pěstní právo svobody

Pěstní právo svobodyPěstní právo svobody / Faustrecht der Freiheit
Německo 1975
německy s českým simultánním překladem, 119 min

Režie: Rainer Werner Fassbinder
Hrají: R. W. Fassbinder, Peter Chatel, Karl-Heinz Böhm, Karl Scheydt

 

Naivní Franz Biberkopf (v provedení samotného Fassbindera) je kluk z dělnické třídy. Když kvůli policii přijde o práci v kočovné cirkusové show, nemá co dělat. Má už jisté zkušenosti se staršími muži, které se rozhodne využít. Seznamuje se s Maxem, který se živí obchodem s uměním. Franzovým snem je vyhrát první cenu v loterii. Když konečně získá peníze na tiket, vyhraje pohádkových půl milionu marek. Jeho život se rázem mění. Maxovy přátelé, gayové z lepší společnosti, se rázem stávají jeho přáteli. Mezi nimi je i Eugen, přitažlivý estét, který si vytkne za cíl povznést Franzuv vkus. Jeho vztah k Franzovi ovšem není naprosto nezištný, Franzovy peníze padnou na zařízení jeho bytu, část na sanaci krachující knihařské firmy Eugenova otce. Franz se ocitá tam, kde začal, jen už nemá chuť znovu začínat a spáchá sebevraždu. Nemá však klid ani po smrti, jeho mrtvola je okradena…Tento film proslulého německého režiséra (např. film Querelle) patří k těm méně známým z jeho tvorby, je však výjimečný tím, že je celý věnován gayům. Snímek je plný proměn, začíná velmi rychle, někdy má blízko k hořké komedii, končí však tragicky. Svým námětem (trochu naivní a důvěřivý člověk se stává obětí svého okolí, které ho jen využívá) připomíná jiný Fassbinderův film, Hořké slzy Petry von Pěstní právo svobodyKantové, jen s tím rozdílem, že má mužské hrdiny.


Given the importance male friendship have in his early films, it is perhaps surprising that not until Fox and His Friends did Fassbinder directly portray a homosexual love story, less surprisingly, it followed the pattern of economic and emotional exploitation established in his social dramas. Franz Biberkopf (Fassbinder), a good-natured working class homosexual, wins half a million in a lottery and finds himself among the rich and glamorous gay community. Dazzled by the cool sophistication of his new friends, he falls in love with the shrewd and handsome Eugen (Peter Chatel). Yet, once the money is gone, so is love.'

  • Film byl uveden na přehlídce Duha nad Brnem 2001. Na festivalu Mezipatra 2003 bude uveden díky vstřícné spolupráci a podpoře Goethe Institutu v Praze.

 

Fléda Brno, 12.11. 17:00

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2003

Ocenění 2003

Mezipatra 2003

  • Diváci: 7 000
  • Projekce: 52
  • Doprovodné akce: 10
  • Filmy: 54