Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Čínská ruleta

logo Mezipater

Mezipatra 2003

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Čínská ruleta

Čínská ruleta / Chinesisches Roulette
Německo 1976

Režie: Rainer Werner Fassbinder
Scénář: Rainer Werner Fassbinder
Kamera: Michael Ballhaus
Hudba: Peer Raben
Hrají: Margit Carstensen, Alexender Allerson, Andrea Schober, Anna Karina, Ulli Lommel, Macha Méril

 

Gerhard, bohatý Němec, odjede na víkend na venkovské sídlo doprovázen svou milenkou Irenou. Jeho žena Ariane věří, že její manžel je na obchodní cestě, a tak se vydá  tamtéž  s milencem Kolbem, který je Gerhardovým společníkem.  Tyto dva páry se sejdou na místě, kde se zanedlouho objeví i dcera majitelů, invalidní Angela, která vše zinscenovala. Přítomni jsou také Angelinina němá vychovatelka,  hospodyně a její syn.  Napjatá atmosféra kulminuje ve hře Čínská ruleta,  kterou navrhne Angela.  Účelem  je nepřímými otázkami  zjistit totožnost jednoho ze zúčastněných. Jako poslední  si Ariane zvolí jejich rodinou oblíbenou: „Kým byl tento člověk  ve Třetí říši?“ Hra uvolňuje agresivitu přítomných a v nastalém zmatku matka zastřelí vychovatelku. Následuje druhý výstřel, ale identita oběti i vraha zůstavají divákovi utajeny.   Fassbinder do svého temného psychodramatu obsadil kromě svého stálého hereckého kolektivu i dvě francouzské herečky Annu Karinu a Machu Méril.

An unrelentingly  gloomy story of repressed hatred, jealousy and mutal recrimination is set at a family house of a wealthy Munich couple. The polio-stricken daughter  engineers an embarrassing confrontation of her parents, both  accompanied by their lovers. Also present is the daughter´s dumb governess, the housekeeper, and her son. The tense atmosphere finds its appropriate expression in the party game of the title. Each character has to think of him/herself as having played a prominent part in the Nazi regime, which the other has to guess.

  • Film bude uveden na festivalu Mezipatra 2003 v rámci přehlídky filmů Rainera Wernera Fassbindera díky podpoře Goethe Institutu.

 

Fléda Brno, 13.11. 17:00

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2003

Ocenění 2003

Mezipatra 2003

  • Diváci: 7 000
  • Projekce: 52
  • Doprovodné akce: 10
  • Filmy: 54