Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Zmatky chovance Törlesse

logo Mezipater

Mezipatra 2005

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Zmatky chovance Törlesse

Představení Divadla Komedie

Úprava a režie: Dušan D. Pařízek
Dramaturgie: Roland Koberg
Obsazení: Alexander Khuon, Gabor Biedermann, Niklas Kohrt, Jiří Černý, Gabriela Míčová

www.prakomdiv.cz

  • Divadlo Komedie, Jungmanova 1, Praha 1, 7.11. v 19.00 (premiéra), 8.11. v 16.00, 9.11. v 19.30

Inscenace vznikla jako koprodukce Salzburger Festspiele, divadla Komedie a přední německé scény Deutsches Theater Berlin.

Törless je chovancem kadetní školy. K socializaci mladého člověka patří hry, ke hrám oběti. Kadetka vychovává společenskou elitu v muže. Děti, které se už už stávají dospělými, odkrývají temné stránky své duše. Hra na dospělé ale přestává být hrou ve chvíli, kdy jeden z nich učiní krok stranou a vydá se tak všanc svým doposud rovným spolužákům. Studenti Beineberg, Reiting a Törless získávají moc nad hříšníkem Basinim - získávají možnost rozhodovat o jeho osudu, možnost ovládat a trestat. Rozpor mladistvé neschopnosti rozhodovat o sobě samém a možnosti ovládat jinou lidskou bytost vyústí u každého z chlapců v nekontrolovatelné jednání: Reiting mučí a znásilňuje; Beineberg manipuluje a znásilňuje; Törless zkoumá a - znásilňuje... Robert Musil zachytil ve svém románu psychické mechanismy skupin, aliance a boje mezi malými vůdci, podstatu submisivity a intelektuálního epigonství. Zmatky chovance Törlesse jsou psychogramem formující se společnosti, jejich imanentních poruch, nemocí a propadů. Mapují cestu mezi oázou dětské nevinnosti a temným světem dospělosti.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2005

Mezipatra 2005

  • Diváci: 8 500
  • Projekce: 60
  • Doprovodné akce: 20
  • Filmy: 58
  • Ozvěny: Český Těšín

Ocenění 2005