Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Výrobna dospělých

logo Mezipater

Mezipatra 2005

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Výrobna dospělých

vyrobna_dospelych.jpgVýrobna dospělých / Lapsia ja aikuisia - Kuinka niitä tehdään? / Producing Adults
Finsko/Švédsko 2004
finsky se simultánním překladem, 102 minut, 35 mm

Scénář: Pekko Pesonen
Režie: Aleksi Salmenperä
Hrají: Minna Haapkylä, Kari-Pekka Toivonen, Minttu Mustakallio, Tommi Eronen, Pekka Strang a další

 

Venla pracuje jako poradkyně v laboratoři na umělé oplodňování. Chodí s přítelem Anterem už téměř 17 let, a když jim jednou v noci praskne kondom, uvědomí si, že by chtěla mít děti. Antero, sportovec s olympijskými ambicemi, ale ví, že dítě by ohrozilo jeho kariéru. Požádá však Venlu o ruku, z obavy, aby ji neztratil. Ještě v tentýž večer jí ale hodí do pití jednorázovou antikoncepci. Když to Venla zjistí, obrací se s žádostí o pomoc na svou bisexuální kolegyni, doktorku Satu, a společně se pokusí Venlu uměle oplodnit. Původní sympatie mezi oběma ženami se mění na přitažlivost a postupně přerůstají v něco víc.

 Tato hořko-úsměvná komedie byla přihlášena na Oskara 2004 v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Režisér divákovi ukazuje vztahy dospělých s laskavostí a humorem, nestavíce se pro či proti rodičovství. Nakonec vždycky záleží na tom, jak upřímně dokážeme vztahy brát.


 Venla is a fertility counsellor for young couples looking to conceive. She’s been with her boyfriend, Antero, for over 17 years, and supported him in his Olympic ambitions, putting off her own dreams of family — until one night when the condom breaks, and Venla realizes that she wants children now. Afraid of losing her, Antero finally proposes, but the gesture is bittersweet, since he spikes her drink with an emergency contraceptive. Frustrated and hurt, Venla turns to a sympathetic co-worker, the bisexual doctor Satu.

  • Film je uveden na festivalu Mezipatra 2005 s podporou Finské ambasády
  • Adoptivním rodičem pražské projekce filmu je Karel Niederle. Děkujeme.

Art, 6. 11., 19:30
Světozor, velký sál, 14. 11., 19:30

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2005

Mezipatra 2005

  • Diváci: 8 500
  • Projekce: 60
  • Doprovodné akce: 20
  • Filmy: 58
  • Ozvěny: Český Těšín

Ocenění 2005