Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Na špičce jazyka

logo Mezipater

Mezipatra 2005

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Na špičce jazyka

na_spicce_jazyka.jpgNa špičce jazyka / Tipping the Velvet
Velká Británie 2002
anglicky s českými titulky, 3 epizody po 52 minutách, DVD

Scénář: Andrew Davies, Sarah Waters
Režie: Geoffrey Sax
Hrají: Rachael Stirling, Keeley Hawes, Anna Chancellor, Jodhi May, Hugh Bonneville a další

 

Mladičká Nancy žije se svou rodinou v malém přímořském městečku, kde mají ústřičnou restauraci. Jednoho dne se s nimi vypraví do místního divadla, kde ji okouzlí Kitty, kabaretní umělkyně v mužských šatech. Z Kitty a Nan se později stanou přítelkyně. A když se Kitty vydá dobývat londýnská jeviště, Nancy neváhá a jede s ní. Později se z nich stanou kolegyně na jevišti a milenky v soukromí – až do doby, kdy se Kitty vdá za divadelního agenta. Opuštěná a zoufalá Nancy je vyvržena do víru londýnského lesbického podsvětí.

Vzrušující, inteligentní a zábavný příběh, jehož předlohu napsala Sarah Watersová a scénář vytvořili společně s Andrewem Daviesem (autor scénáře k filmu Deník Bridget Jonesové), nás zavede do Londýna posledního desetiletí devatenáctého století, a přesněji do světa lesbických večírků i soukromých ložnic, ženské nahoty i velkolepých kostýmů, povrchních známostí, ale i hlubokých citů. Ve výborném hereckém obsazení vyniká především Rachael Stirlingová jako Nancy, z počátku naivní a nevinná, ale stále více vtipná a okouzlující.


Based on the novel by Sarah Waters and adapted by Andrew Davies (Bridget Jones‘s Diary), this powerful BBC drama is both a frank depiction of lesbianism and a witty and moving account of a young woman who will win your heart while searching for her own. Be prepared for plenty of female nudity, a large brown leather stitched strap-on dildo, a victorian lesbian party, scenes of male impersonation, amazing music hall scenes, lush costumes, a superb score and an addictive story.

 

  • Film je na festivalu Mezipatra 2005 uveden s podporou British Council
  • Adoptivním rodičem pražské projekce filmu je Karel Niederle. Děkujeme.

Art, 11. 11., 20:00
Světozor, velký sál, 19. 11., 20:00
 

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2005

Mezipatra 2005

  • Diváci: 8 500
  • Projekce: 60
  • Doprovodné akce: 20
  • Filmy: 58
  • Ozvěny: Český Těšín

Ocenění 2005