Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Pastel, Pixel, Plastelína

logo Mezipater

Mezipatra 2005

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Pastel, Pixel, Plastelína

blok animovaných krátkých filmůsmutek_v_utery.jpg

  • Achilles / Achilles, USA 1995
  • Gillian / Gillian, Austrálie 2001
  • Jezerní paní / Lady of the Lake, USA 2002
  • Jsem Clay! / Clay Pride: Being Clay in America, USA 2001
  • Moje múza / Jan-Michael Vincent, Jan-Michael Vincent Is My Muse, USA 2002
  • Osamělých 15 / Lonely 15, Norsko 2004
  • Padat / Falling, Finsko 2002
  • Pohádky nové generace / Fairy Tales. Next Gen, USA 2004)
  • Smutek v úterý / Blue Tuesday, Kanada 2001
  • Teplý život pro začátnečníky / Schwules Leben für Anfänger / Gay Life for Beginners, Německo 2002

 

 

achilles.jpgAchilles / Achilles
USA 1995
anglicky s českými titulky, 11 minut

Režie: Barry Purves

Achilles a Patrokles jsou blízcí přátelé a milenci. Jejich vztah ale během trojské války projde několika nástrahami, na jejichž konci čeká smrt. Nápaditý a okouzlující loutkový film, který odkrývá možnou skrytou tvář antické legendy.

Achilles is probably one of the most fascinating animation short films ever to be seen. The film succintly tells the fate of Achilles and (boy)friend Patrocles, how they grow to love each other and how they die in the Trojan war.

  • Adoptivními rodiči brněnské projekce filmu jsou P3 - Petr Matoušek a Petr Sabadáš. Děkujeme.

gillian.jpgGillian / Gillian
Austrálie 2001
beze slov, 7 minut

Režie: Van Sowerwine

Když jdou děti večer spinkat, jejich hračky ožívají. Emancipující se panenka Gillian sní svůj sen o útěku ze světa, který se jí nelíbí. Na souši, na vodě i ve vzduchu, všude ji pronásledují, aby ji udrželi zavřenou v dětském pokoji.

A doll dreams of escape from a world she cannot control.

 

jezerni_pani.jpgJezerní paní / Lady of the Lake
USA 2002
beze slov, 8 minut

Režie: Michael Lucid

V náznacích konstruovaný příběh mladíka a jeho hledání pravého idolu a lásky je motivován nadreálným setkáním se záhadnou jezerní paní. Poněkud temná celková atmosféra je místy stupňována použitím hudby. Vynalézavý loutkový film beze slov.

Story of a boy and his search for his idol of love is motivated by a surreal encounter with the Lady of the Lake. The obscure atmosphere is stressed by the music. A silent puppet film.

 

Jsem Clay! / Clay Pride: Being Clay in America
USA 2001
anglicky s českými titulky, 5 minut

Režie: David Karlsberg a Jonathan Watts

Stevovi je 31 let a teprve si přiznává, že je „clay“, plastelíňák. A být z plastelíny v Americe není zrovna jednoduché. Velmi vtipný krátký film, který se odlehčenou formou vyrovnává s problematikou menšin a jedinců, kteří se nějak liší od takzvaného standardu.

Steve is 31 and he goes through his coming out as a “clay-man”. However, to have a clay house in America is very difficult. Clay Pride is a witty short film that in an easy way copes with the questions of minorities and individuals who differ from the “normal” majority.

 

moje_muza_jan-michael_vincent.jpgMoje múza / Jan-Michael Vincent, Jan-Michael Vincent Is My Muse
USA 2002
anglicky s českými titulky, 7 minut

Režie: Jim Tushinski

Vyznání dětské lásce a inspiraci, kterou se pro malého chlapce stal herec Jan-Michael Vincent. Film vynalézavě kombinuje scény z existujících filmů a animované sekvence, dopisy obdivovatele jeho hvězdě a vtipně použitou hudbu.

Love professions to a puppy love and a muse. For a little boy all this became the actor Jean-Michel Vincent. The film originally combines the scenes of the star’s movies, animated sequences, the letters of fans to the adored star and wittily used music.

 

Osamělých 15 / Lonely 15
Norsko 2004
anglicky s českými titulky, 3 minuty

Režie: Frank Mosvold

Peterovi je patnáct let a jeho celý život se točí kolem zásadního problému: bude ho někdo mít rád, když má malý penis? V momentě největšího zoufalství ale nachází naději. Veselý a vtipný animovaný film o tom, že malé věci jsou krásné a na velikosti záleží jedině u srdce.

 

Padat / Falling
Finsko 2002
beze slov, 4 minuty

Režie: Petra Rossi

Příběh o složitém soužití dvou dívek, mezi něž se postavila nepřátelská gravitace. Přes počáteční obtíže nakonec zjistí, že není třeba se násilím přizpůsobovat – stačí se mít rády a společně se vznášet… Velmi povedený a zábavný krátký animovaný film.

Falling is a story about a difficult life together of two girls. Despite all the problems at the beginning they finally find out that it is not necessary to compromise by force. It is enough to love and tolerate each other. A witty short cartoon film.

 

pohadka_nove_generace.jpgPohádky nové generace / Fairy Tales. Next Gen
USA 2004
anglicky s českými titulky, 15 minut

Režie: John Goodwin

Pohádka nekončí svatbou a záchranou královského synka před skřítkem, ale pokračuje. Ve vtipném, kombinovaném filmu se setkáme s novou generací princezen a princů a s nečekanými problémy, které na ně v pohádkovém světě čekají.

The fairy tale does not end with a wedding and a rescue of a prince before an ogre but continues further...In this funny film we encounter a new generation of princes and princesses with unexpected problems ahead of them in the fairy tale world.

 

smutek_v_utery.jpgSmutek v úterý / Blue Tuesday
Kanada 2001
beze slov, 3 minuty

Režie: Lisa G.

Vzpomínky na bývalou lásku se stále vracejí a být sama doma tolik bolí. Loutkový film jako vyznání lásky, animace v náznacích a inovativní užití panenek typu Barbie.

Memories of the ex-girlfriend come back all the time and to be alone hurts so much. This puppet film is a love profession animated only in parts. Its originality stems from the innovative use of Barbie dolls.

 

teply_zivot_pro_zacatecniky.jpg Teplý život pro začátečníky / Schwules Leben für Anfänger / Gay Life for Beginners

Německo 2002
anglicky s českými titulky, 2 minuty

Režie: Annabelle Wick

Film se inspiruje ilustracemi první pomoci, aby popsal devět základních a nejdůležitějších kroků v procesu seznamování se a spolužití s novým partnerem. Autorka nešetří úsečným humorem a sarkasmem, ale celkové vyznění filmu je pozitivní a jistě pobaví.

Based on first aid pictures, Gay Life for Beginners teaches you in nine steps all you have to know about gay lifestyle. It’s easier than you think! The film has been shown with great success in more than 20 Film Festivals world wide. 

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2005

Mezipatra 2005

  • Diváci: 8 500
  • Projekce: 60
  • Doprovodné akce: 20
  • Filmy: 58
  • Ozvěny: Český Těšín

Ocenění 2005