Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Vítězný film festivalu Mezipatra je od Andrého Téchiného

logo Mezipater

Mezipatra 2007

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Vítězný film festivalu Mezipatra je od Andrého Téchiného

ČTK, 004.cz, 11.11.2007:

Hlavní cenu za celovečerní film získal dnes na gay a lesbickém filmovém festivalu Mezipatra snímek Les Témoins (Svědkové) francouzského režiséra Andrého Téchiného. Čestné uznání udělili porotci Pusinkám od Karin Babinské, prvnímu českému filmu, který se na festivalu o cenu ucházel. Tématem letošního, již osmého ročníku přehlídky bylo buřičství.

Vítězný festivalový snímek, který se odehrává v Paříži v roce 1984, vypráví o neočekávaném milostném vzplanutí na pozadí propukající pandemie AIDS i všeobecné paniky a tabu kolem v té době nepříliš známé choroby. Tyto jevy významně otřesou jistotami všech hlavních hrdinů.

André Téchiné, původně kritik časopisu Cahiers du Cinéma, patří mezi nejvýznamnější francouzské režiséry období po nové vlně. V jeho filmech se objevila řada francouzských hereckých hvězd, jako Catherine Deneuveová (Místo zločinu, Mé oblíbené období, Les Voleurs) či Isabelle Adjaniová (Barocco, Sestry Brontëovy). Často se pouští do tabuizovaných témat, jako je homosexualita či prostituce, a snaží se v divácích vzbudit nový pohled na příslušná témata.

Český snímek Pusinky natočila Karin Babinská. V hlavních rolích se představily Marie Doležalová, Sandra Nováková a Petra Nesvačinová, v dalších úlohách pak například Lenka Vlasáková nebo Matěj Rupert. Premiéru měl snímek zjara letošního roku. První podoba scénáře Pusinek vznikla už v lednu 2000 jako filmová povídka. Posledních pět let na něm pracovala scénáristka Petra Ušelová společně s Babinskou.

Cenu na Mezipatrech udělovala též studentská porota, která vybírala z krátkých filmů. Nejvíce se jí líbil snímek Kanaďanky Jennie Livingstonové Who's the Top? (Kdo je tady dominantní?).

V diváckém hlasování zvítězil film izraelského režiséra Eytana Foxe Ha Buah (Bublina) o lásce a touze zvítězit na pozadí politických událostí.

Divácky byl festival úspěšný minimálně jako jeho loňský ročník. "Tehdy přišlo zhruba 7000 lidí a předpokládáme, že konečná čísla budou letos stejná, ne-li vyšší," řekla ČTK při dnešním vyhlášení jedna z pořadatelek Kateřina Horčicová.

Diváci mohli na festivalu v pražských kinech Světozor a Oko zhlédnout 61 filmů v 6 sekcích. Kromě dvou poct autorům (Pocta Johnu Greysonovi, Pocta Ulrice Ottingerové), jejichž dílo koresponduje s tématem letošního festivalu, byla připravena sekce Zkouška z dospělosti, která představovala homosexuály očima českých filmařů za posledních 18 let.

Přihlášené dokumenty mapovaly hranice tolerance v současné Evropě. Dokumenty úspěšného německého filmaře Jochena Hicka ukázaly na přetrvávající i nová nebezpečí pro otevřenou společnost - podle něj homofobní politiky nových členských států Evropské unie, homofobii (a často i homofobní násilí) přistěhovalců z rozvojových zemí i předsudky, které přetrvávají v tradičních komunitách mimo velká města.

V rámci doprovodného programu k festivalu vystavuje v pražské galerii Le Court kolektiv autorů různorodá díla, které spojuje element buřičství. Výstava potrvá do konce listopadu.

http://www.004.cz/view.php?cisloclanku=2007111201-Mezipatra-vitezny-film

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2007

Mezipatra 2007

  • Diváci: 9 000
  • Projekce: 95
  • Doprovodné akce: 16
  • Filmy: 61
  • Web: 26 500 návštěv
  • Ozvěny: Olomouc, Bratislava, Český Těšín

Ocenění 2007