Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Mezipatra: festival gay a lesbických filmů

logo Mezipater

Mezipatra 2007

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Mezipatra: festival gay a lesbických filmů

Deník, 26.10.2007:

Osmý ročník filmového festivalu Mezipatra divákům přiblíží osobitou kulturu a život jednotlivců sexuálních menšin.

Přijetí zákona o registrovaném partnerství a tolik aktuální antidiskriminační zákon vzbudil v mnoha lidech dojem, že diskriminace na základě sexuální orientace v České republice neexistuje. Festival gay a lesbických filmů přesvědčí během následujícího týdne diváky o tom, že společnost má vůči menšinám stále předsudky.

„Na festivalu promítneme celkem jednašedesát filmů v šesti sekcích. Kromě dvou poct autorům Johnu Greysonovi a Ulrice ottinger je připravena sekce Zkouška z dospělosti. Ta představuje homosexuály očima českých filmařů za posledních osmnáct let,“ uvedla tisková mluvčí festivalu Kateřina Horčicová.

Projekce mohou diváci zhlédnout do třetího listopadu v kině Art a v Sále Břetislava Bakaly. Hrané i dokumentární filmy tematizují buřičství a hlavním motivem festivalu je takzvané třináctero buřiče.

„Uvědomili jsme si, že česká gay a lesbická komunita celé léta prosazuje obraz leseb a gayů coby spořádaných občanů. Žijí stejně jako mainstreamová společnost a touží po stejných právech. Takový obraz je ale velmi omezený. Tento životní postoj vyčleňuje pankáče, anarchisty, generové a sexuální experimentátory a vůbec každého, kdo nezapadá do norem slušné společnosti,“ dodala Horčicová.

Festival Mezipatra vznikl v roce 2000. Pořadatelé z brněnského sdružení SRUD založili festival tehdy ještě pod názvem Duha nad Brnem. Mezinárodní přehlídka filmů se o tři roky rozšířila i do Prahy a z průzkumu publika posledních ročníků vyplynulo, že mezi návštěvníky byl stejný podíl heterosexuálů jako homosexuálů. Slovy Václava Havla se festival „stal za osm let svého trvání respektovaným registrovaným partnerem ostatních filmových přehlídek, které se u nás konají“. Václav Havel převzal společně s Pavlem Bémem nad festivalem záštitu.

V hlavní soutěži je letos poprvé zastoupen i český film Pusinky režisérky Karin Babinské, který nezkresleně zobrazuje homosexuální hlavní postavu. To dalo impuls ke vzniku retrospektivní sekce zabývající se vztahem českého filmu a homosexuality. Sekce Zkouška z dospělosti je přehlídkou sedmi českých filmů natočených po roce 1989.

Festival udělí tři ceny: Cenu odborné poroty pro nejlepší celovečerní hraný film, Cenu studentské poroty za nejlepší krátký film a Cenu diváků za nejlepší film. Vyhlášení a předání cen se uskuteční jedenáctého listopadu v pražském kině Světozor.

Vstupenky diváci zakoupí vždy před představením v pokladně kina. Vstupné na jednotlivá představení je osmdesát pět korun.

Markéta Stulírová

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2007

Mezipatra 2007

  • Diváci: 9 000
  • Projekce: 95
  • Doprovodné akce: 16
  • Filmy: 61
  • Web: 26 500 návštěv
  • Ozvěny: Olomouc, Bratislava, Český Těšín

Ocenění 2007