Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Mezipatra: Rebelie a buřičství ovládly kino Art

logo Mezipater

Mezipatra 2007

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Mezipatra: Rebelie a buřičství ovládly kino Art

xkultura.cz, 28.10.2007:

Brno - Až do 3.listopadu 2007 probíhá v kině Art již osmý ročník gay a lesbického filmového festivalu Mezipatra. Tématem letošního ročníku je Rebelie a buřičství. Program představí také retrospektivu filmů dvou režisérů - Johna Greysona a Ulrike Ottinger. 

Kanadský režisér i německá režisérka budou zároveň hlavními hosty festivalu. Právě jejich dílo dílo koresponduje s tématem letošního festivalu, buřičstvím. Připravena je i sekce Zkouška z dospělosti, která představuje homosexuály očima českých filmařů za posledních osmnáct let. Celkem bude promítnuto celkem 57 filmů v 6 sekcích.

"Uvědomili jsme si, že česká gay a lesbická komunita celá léta prosazuje obraz leseb a gayů coby spořádaných občanů, kteří žijí stejně jako mainstreamová společnost a touží po stejných právech a institucích." říká ředitel festivalu Aleš Rumpel. "Takový obraz je ale velmi omezený. Abychom jej rozšířili, zvolili jsme za hlavní téma osmého ročníku právě buřičství, abychom poukázali na témata, o kterých se v konzumní mainstreamové kultuře nemluví, a které i většinová gay a lesbická komunita vnímá jako hrozbu pro své začlenění do společnosti." vysvětluje Rumpel.

Festival letos udělí tři ceny -  cenu odborné poroty pro nejlepší celovečerní hraný film, studentské poroty za nejlepší krátký film a cenu diváků za nejlepší film.

Vstupenky na jednotlivá představení lze zakoupit přímo v pokladně kina Art za 85,- a 95,- Kč. Program a další informace naleznete na oficiálních stránkách festivalu.

http://www.xkultura.cz/clanek/mezipatra-rebelie-a-buricstvi-ovladly-kino-art/

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2007

Mezipatra 2007

  • Diváci: 9 000
  • Projekce: 95
  • Doprovodné akce: 16
  • Filmy: 61
  • Web: 26 500 návštěv
  • Ozvěny: Olomouc, Bratislava, Český Těšín

Ocenění 2007