Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - O dramaturgii festivalu

logo Mezipater

Mezipatra 2007

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

O dramaturgii festivalu

ales-rumpel_vyrez_160.jpg Vážení diváci a divačky, v průběhu příprav loňského ročníku Mezipater vstoupilo (konečně) v platnost registrované partnerství. Uvědomili jsme si, že místní komunita celá léta prosazuje obraz leseb a gayů coby spořádaných občanů, kteří žijí stejně jako mainstreamová společnost a touží po stejných právech a institucích. Takový obraz je ale velmi omezený a vyčleňuje pankáče, anarchisty, genderové a sexuální experimentátory a vůbec každého, kdo nezapadá do norem „slušné“ společnosti tržní ekonomiky a monogamních soužití. Abychom tento obraz rozšířili, zvolili jsme za hlavní téma osmého ročníku buřičství.

Buřiči jsou také tvůrci, jejichž retrospektivy vám letos přinášíme – hvězda kanadského nezávislého filmu John Greyson a legenda německé alternativy Ulrike Ottinger . Oba točí filmy, které se normám bouří nejen tématy, ale i způsobem vyprávění a znázorňování.

Dalším velkým buřičem letošního ročníku je R.W. Fassbiner. Dvacáté páté výročí jeho smrti si připomeneme jeho posledním filmem, Querelle .

Přijetí zákona o registrovaném partnerství a diskutovaný antidiskriminační zákon v mnohých lidech vzbudil dojem, že v České republice neexistuje diskriminace na základě sexuální orientace (podobné výroky si pamatujeme i od přestavitelů nejvyšší politiky). Výběr dokumentů ozřejmí, jaké jsou hranice tolerance v současné Evropě. Angažované dokumenty úspěšného německého filmaře Jochena Hicka (Sám mezi heteráky a Konec duhy ) ukazují přetrvávající i nová nebezpečí pro otevřenou společnost – homofobní politiky nových členských států EU, homofobii (a často i homofobní násilí) přistěhovalců z rozvojových zemí i předsudky, které přetrvávají v tradičních komunitách mimo velká města.

Impulsem k pochopení mladé historie hnutí za zrovnoprávnění ne-heterosexuálů je dnes již klasický dokument Před Stonewallem americké režisérky Grety Schiller, která svůj film osobně představí na projekcích v Praze.

Do minulosti se ohlédne i americký dokument Báječný! Příběh teplého filmu , který zkoumá proměny zobrazování gayů a leseb v mainstreamové i artové kinematografii.

V listopadu si celá společnost připomíná pád komunismu, a jelikož tomu tak letos je už po osmnácté, rozhodli jsme se pojmenovat naši přehlídku českého filmu po roce 1989 „Zkouška z dospělosti“. Jak daleko došla naše demokratická kinematografie ve zobrazování gayů a leseb? Přijďte se přesvědčit. Zkouškové období, Rekviem pro panenku, Šeptej, Nuda v Brně, Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště, Účastníci zájezdu, ...a bude hůř.

Ke komunismu se vracíme i v tradiční části doprovodného programu – mezinárodní panelové debatě o životě leseb a gayů v bývalém východním bloku, která nese název Duhový život pod rudou hvězdou. Neméně zajímavý bude i blok přednášek o teplém filmu a teplých ve filmu.

Přeji vám podnětná Mezipatra.

 

Aleš Rumpel, ředitel festivalu

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2007

Mezipatra 2007

  • Diváci: 9 000
  • Projekce: 95
  • Doprovodné akce: 16
  • Filmy: 61
  • Web: 26 500 návštěv
  • Ozvěny: Olomouc, Bratislava, Český Těšín

Ocenění 2007