Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - 12.11. Kaleidoskop míří do Izraele

logo Mezipater

Mezipatra 2007

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

12.11. Kaleidoskop míří do Izraele

20071111-175116-mezipatra-bazi-img_2983_160.jpgTisková zpráva 12. 11.: Na slavnostním zakončení 8. ročníku gay a lesbického filmového festivalu Mezipatra byly uděleny celkem tři ceny a dvě čestná uznání. Celkový počet návštěvníků je odhadován na devět tisíc, z toho tři tisíce v Brně, zbytek v Praze. Dnes začínají festivalové ozvěny v Olomouci a Bratislavě, za týden v Českém Těšíně.

Slavnostní zakončení festivalu proběhlo v kině Světozor v neděli 11.11. od půl deváté. Večerem provázela Ester Kočičková zahalena do vlastního netypického modelu, jehož součástí bylo ohromné množství pravých pavích per. Lidé v sále, který byl k prasknutí plný, měli možnost vyslechnout autorskou báseň věnovanou právě Mezipatrům, a také jeden song z nové desky Ester Černá orchidej.

Poté došlo na předávání cen. Udělovaly se originální skleněné kaleidoskopy z dílny nadaného umělce Zdeňka Vacka. První cena byla udělena divácky nejúspěšnějšímu filmu, kterým byl izraelský snímek Bublina. Za režiséra přebral cenu kulturní atašé z Velvyslanectví státu Izrael - Ziv Nevo Kulman. Výhra to byla nečekaná, protože ještě v sobotu večer o první místo bojovaly Pusinky a Gymnastka. Studentská porota vybírala nejlepší krátký snímek, kterým zvolila americké drama Kdo je tady dominantní? od režisérky Jennie Livingston. Čestné uznání si vysloužil kanadský film Nejsmutnější kluk na celém světě. A konečně finální cenu, kterou předal člen hlavní poroty Fabiano Golgo, získal celovečerní snímek z Francie – Svědkové, jehož autorem je renomovaný režisér André Techiné. Cenu přebral Phillipe Boudoux - atašé pro audiovizuální spolupráci z Velvyslanectví Francie. I hlavní porota letos udělila čestné uznání, to si odnesl historicky první český snímek v soutěži festivalu – Pusinky od Karin Babinské.

Po předání cen se promítal snímek německého kultovního režiséra R. W. Fassbindera Querelle, který uvedl Fassbinderův spolupracovník a přítel Harry Baer.

Tím skončil osmý ročník českého gay a lesbického filmového festivalu Mezipatra, který letos uvedl na 61 filmů a desítky doprovodných akcí. Novinkou na Mezipatrech bylo divácké hlasování, které se tentokrát neodehrávalo v kinech, ale na webovém speciálu České televize. Ta také uváděla pořad Minuty z Mezipater, který shrnoval jednotlivé dny festivalu.

V Brně navštívilo festival kolem 3000 lidí, v Praze zhruba jednou tolik. Celková návštěvnost festivalu tedy byla kolem 9 tisíc lidí. To ovšem není konečné číslo, protože festival se ještě přesouvá do tří dalších měst, kde proběhnou jeho ozvěny. Na Mezipatra se mohou těšit diváci Olomouce, Bratislavy a Českého Těšína.

 

OLOMOUC – ozvěny Mezipater

Pořadatel: Pastiche Fimz, o.s.

pondělí 12.11.
Filmový sál (3.patro), UCUP Konvikt, Univerzitní 3
17:00 Homosexualita a společnost: Od represe k toleranci (přednáška)
19:00 Konec duhy / Rainbow's End + zahájení
21:00 Próteus / Proteus

Klub Diva, Pavelčákova 17
21:00 3D party: Disko+DIVA+Diváci

úterý 13.11.
Podkroví, UCUP Konvikt, Univerzitní 3
18:00 Fassbinder z pohledu dnešní doby (vernisáž výstavy; trvá do 18.11.)

Filmový sál (3.patro), UCUP Konvikt, Univerzitní 3
19:00 Tik tak ukolébavka / Tick Tock Lullaby
21:00 Něco úplně nového / Whole New Thing

BRATISLAVA
Filmový Festival Inakosti - Ozveny Mezipatier

Pořadatel: Iniciatíva Inakosť, o.z.

pondělí 12.11.
Kino Tatra, Námestie 1. mája 5
18:30 Shortbus / Shortbus
20:30 Krátké filmy pro melancholiky / Short Films for the Melancholy

úterý 13.11.
Kino Tatra, Námestie 1. mája 5
18:30 Špatná výchova / La mala educación
20:30 Tik tak ukolébavka / Tick Tock Lullaby

středa 14.11.
Kino Tatra, Námestie 1. mája 5
18:30 Něco úplně nového / Whole New Thing
20:30 Próteus / Proteus

ČESKÝ TĚŠÍN – ozvěny Mezipater

Pořadatel: Liberte, o.s.

středa 21.11.
Kino Central, Štefánikova 27/17
18:00 Krátké filmy pro sangviniky + Tik tak ukolébavka

čtvrtek 22.11.
Kino Central, Štefánikova 27/17
18:00 Konec duhy + Něco úplně nového



Kontakt pro média:

  • Kateřina Horčicová, tel: 608 508 038
  • Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • www.mezipatra.cz


 


Záštitu nad festivalem převzal Václav Havel a MUDr. Pavel Bém, primátor hl. města Prahy.

Generální mediální partner: Česká televize | Hlavní mediální partner: Český rozhlas 1 Radiožurnál

Mediální partneři: Metropolis, Respekt, Nový prostor, Cinepur, Český rozhlas Brno, Radio 1, Rádio Krokodýl, Rádio Free, Filmpub.cz, Rande.cz, SNIP & comp., Brněnské kulturní centrum, gitA – genderová informační a tisková agentura, 004.cz, BengaLes.cz, iBoys.cz, Pinkstar.cz, Rádio Rogy, Studentský list.

Finanční podpora: Státní fond ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie, Ministerstvo kultury, Hlavní město Praha, Statutární město Brno, International Visegrad Fund, Česko-německý fond budoucnosti, Goethe Institut Prag, Instituto Cervantes, Rakouské kulturní fórum, Velvyslanectví Kanady, Francouzské velvyslanectví, Francouzský institut, Velvyslanectví Švýcarské federace.

Sponzoři: Hotel Veronský dům, Out Café, Restaurace Pálffy palác, Pension Arco, The Saints bar, Jazyková škola MKM, Hotel Slovan Brno, Studio Henri, Sauna David, Club Valentino, Termix club, Cafe Sausalito, DownTownCafé, Křída a spol., Las Palmas, Restaurace Áčko, Gibon club, Red Cat club, Jeremy´s, La Solitaire, Restaurace U Emila, Copy General, Piano bar, Barclub H46 a další.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2007

Mezipatra 2007

  • Diváci: 9 000
  • Projekce: 95
  • Doprovodné akce: 16
  • Filmy: 61
  • Web: 26 500 návštěv
  • Ozvěny: Olomouc, Bratislava, Český Těšín

Ocenění 2007