Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Venkovský učitel mezi gay filmy není záměrně

logo Mezipater

9. český gay a lesbický filmový festival Mezipatra 2008

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Venkovský učitel mezi gay filmy není záměrně

Lidové noviny, 1. 11. 2008:

BRNO Venkovský učitel – zřejmě nejznámější český film s homosexuální tematikou poslední doby. V nabídce letošního ročníku gay a lesbického festivalu Mezipatra se ale neobjeví. Podle organizátorů je totiž plný předsudků.

„Film neuvedeme zcela záměrně právě proto, že je opředen stereotypy, proti kterým bojujeme,“ uvedl ředitel festivalu Aleš Rumpel s tím, že možná projekci zařadí v Praze mimo program, zejména pro zahraniční publikum. Snímek režiséra Bohdana Slámy z letošního roku se podle Rumpela hemží starými klišé o homosexualitě, venkovském životu nebo starších ženách. „Je to zobrazování, které rozhodně nechceme podporovat,“ doplnil rázně ředitel festivalu, jehož devátý ročník v Brně odstartoval včera a pokračuje až do příští soboty.

Letos si pořadatelé zvolili motto „Život po...“. „Je to možné chápat jako život po diagnóze, velké změně nebo coming outu,“ vysvětlila mluvčí přehlídky Kateřina Horčicová. V sále B. Bakaly a v kině Art bude k vidění šest desítek snímků, akci doprovází i besedy nebo výstavy – jedna z nich od aktivisty Jiřího Hromady nahlíží na homosexualitu od antiky až po současnost.

Pořadatelé připouštějí, že českých snímků s gay nebo lesbickou tematikou je pramálo. „Ve světě už je situace jiná, máme možnost si vybírat a do nabídky zařazovat filmy podle aktuálního motta festivalu,“ tvrdí Rumpel. Program přehlídky a aktuality jsou k dohledání na www.mezipatra.cz.

 

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2008

Mezipatra 2008

  • Diváci: 11 000
  • Projekce: 95
  • Doprovodné akce: 30
  • Filmy: 62
  • Web: 32 500 návštěv
  • Ozvěny: Olomouc, Bratislava, České Budějovice, Český Těšín

Ocenění 2008