Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Statut festivalu

logo Mezipater

9. český gay a lesbický filmový festival Mezipatra 2008

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Statut festivalu

ilustrace-publikum01a.jpg Český gay a lesbický filmový festival MEZIPATRA je specializovaný soutěžní filmový festival uvádějící filmy s gay, lesbickou, bisexuální a transgender tématikou. Festival má neziskový charakter a slouží k emancipaci sexuálních menšin v České republice a k propagaci kvalitních filmů s humanistickým obsahem.

Článek 1.
Český gay a lesbický filmový festival MEZIPATRA je specializovaný soutěžní filmový festival uvádějící filmy s gay, lesbickou, bisexuální a transgender tématikou. Festival má neziskový charakter a slouží k emancipaci sexuálních menšin v České republice a k propagaci kvalitních filmů s humanistickým obsahem.

Článek 2.
Festival MEZIPATRA se koná každoročně v Brně, druhém největším městě České republiky, a v hlavním městě Praze. Některé filmové tituly jsou uváděny i v dalších městech České republiky. Festival navazuje na dva ročníky české přehlídky filmů s gay a lesbickou tématikou „Duha nad Brnem“ (v letech 2000 a 2001).

Článek 3.
Festival MEZIPATRA pořádá neziskové občanské sdružení STUD Brno se sídlem Šmejkalova 75, 616 00 Brno, Česká republika.

Článek 4.
Festival MEZIPATRA je pořádán ve spolupráci se zahraničními kulturními instituty a zastupitelskými úřady i domácími kulturními institucemi a dalšími podobně zaměřenými filmovými festivaly.

Článek 5.
9. ročník festivalu MEZIPATRA se koná v Brně 31. 10. – 8. 11. 2008 a v Praze 6. – 12. 11. 2008. Ozvěny festivalu se konají v dalších místech a termínech.

Článek 6.
Festival MEZIPATRA uvádí vybrané celovečerní a krátké hrané filmy i filmy dokumentární. Festivalu se mohou zúčastnit tvůrci z celého světa. Filmová díla mohou k festivalovému uvedení přihlásit tvůrci, producenti, distributoři a jiné právní subjekty. Účast na jiných festivalech není překážkou pro uvedení na festivalu MEZIPATRA. Filmy pro festival jsou vybírány organizačním štábem festivalu. Při výběru filmů je kladen důraz nejen na filmové zpracování, ale rovněž na humanistické vyznění filmu.

Článek 7.
Festival MEZIPATRA probíhá jako soutěžní přehlídka – filmy jsou hodnoceny odbornou porotou, studentskou porotou a hlasováním diváků. Na festivalu je udělena Cena pro nejlepší celovečerní hraný film, Cena pro nejlepší krátký hraný film a Cena diváků pro nejlepší celovečerní hraný film. Do soutěže mohou být přihlášeny pouze filmy, které nebyly uvedeny v rámci jeho uplynulých ročníků.

Článek 8.
Přihlášení do soutěže:

  • Přihláška do festivalu musí být spolu s kopií díla na DVD doručena na adresu pořadatele nejpozději do 15. 7. 2008.
  • Nosiče a jejich obaly musí být opatřeny názvem díla, jménem režiséra, adresou, telefonním nebo faxovým číslem a e-mailovou adresou.
  • Uchazeči musí pořadateli předložit stručný obsah díla v českém, případně anglickém jazyce, jednu fotografii režiséra filmu a alespoň jednu fotografii z filmu.
  • Každé přihlášené dílo musí být opatřeno samostatnou přihláškou. Pořadatel přivítá rovněž jakékoliv informační materiály o filmu.
  • Pořadatel nehradí náklady na přepravu nosičů přihlášených děl zaslaných organizačnímu štábu. Nosiče budou na vyžádání zaslány zpět po skončení festivalu – pro jejich vrácení je nutné zaslat současně s přihláškou na adresu pořadatele 25,- USD na úhradu dopravy zpět. Veškeré nevyžádané materiály se stávají součástí festivalového archivu.
  • Podpisem přihlášky vyjadřuje účastník souhlas s pravidly účasti na festivalu.

Článek 9.
Účast v soutěži:

  • Organizační štáb sdělí nejpozději do 15. 8. 2008 své rozhodnutí o zařazení do programu.
  • Vybrané filmy musí pořadatel obdržet na svou adresu nejpozději 1 týden před zahájením festivalu (do 20. 10. 2008) ve formátu 35 mm, Beta SP, DVD nebo VHS (PAL nebo NTSC). Filmy vybrané do soutěže nesmí být odvolány z programu festivalu.
  • Vybrané filmy v jiném než českém nebo slovenském jazyce musí být opatřeny anglickými, německými nebo francouzskými titulky nebo musí být vybaveny originální dialogovou listinou a dialogovou listinou v anglickém, německém nebo francouzském jazyce. Všechny uváděné cizojazyčné filmy budou překládány do českého jazyka.
  • Počet uvedení dohodne pořadatel s jednotlivými tvůrci, příp. majiteli práv.
  • Náklady na dopravu vybraných filmů hradí pořadatel výjimečně podle vlastního posouzení. Pořadatel je zodpovědný za kopie filmů od okamžiku jejich převzetí do okamžiku odeslání zpět. V případě jejich poškození či ztráty mezi přijetím a odesláním hradí pouze náklady spojené s výrobou nové kopie dle aktuálního laboratorního ceníku výroby standardní kopie.
  • Pořadatel je oprávněn pro festivalový archiv pořídit jednu VHS nebo DVD kopii přihlášených a uváděných děl.
  • Účastníci soutěže souhlasí s tím, že fotografie a úryvky z jejich děl vybraných do soutěže (maximálně v délce tří minut) mohou být pořadatelem použity ve sdělovacích prostředcích, na Internetu, v katalogu festivalu apod. za účelem prezentace festivalu a jeho programu.

Článek 10.
Účast na festivalu předpokládá souhlas s tímto statutem.

Článek 11.
V nejasných situacích nebo statutem nepředvídaných případech rozhoduje ředitel festivalu v souladu se zaměřením festivalu.

Článek 12.
Festival MEZIPATRA je doplněn doprovodnými akcemi, např. prezentací výtvarných děl, divadelními představeními, literárními či diskusními pořady.

 

Kontaktní adresa:

  • STUD Brno (MEZIPATRA), Šmejkalova 75, 616 00 Brno, Česká republika
  • tel./zázn./fax: +420 549 212 727
  • e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • www.mezipatra.cz
  • www.stud.cz

 

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2008

Mezipatra 2008

  • Diváci: 11 000
  • Projekce: 95
  • Doprovodné akce: 30
  • Filmy: 62
  • Web: 32 500 návštěv
  • Ozvěny: Olomouc, Bratislava, České Budějovice, Český Těšín

Ocenění 2008