Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Patroni a patronky festivalu

logo Mezipater

9. český gay a lesbický filmový festival Mezipatra 2008

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Patroni a patronky festivalu

Václav HavelFilmový festival Mezipatra zaštiťuji už několik let zejména proto, že si živě pamatuji doby, kdy každý, kdo se jakkoli vymykal, byl v nejlepším případě přehlížen, spíše ale zesměšňován, tupen a posléze vypuzen na okraj společnosti. Jsem rád, že dnešní společnost je přeci jen tolerantnější.

 

havel-podpis1.gif

Václav Havel

 


Džamila Stehlíková Milí pořadatelé Mezipater, velmi ráda využívám této příležitosti, abych vám vyjádřila podporu a také uznání za to, že již podeváté bude mít česká veřejnost příležitost seznámit se na světové úrovni s filmografií, otevřeně a autenticky podávající svědectví o životním stylu GLBT minority.

Zdůrazňuji životní styl a životní příběhy, protože ty, spolu s mapováním niterného prožívání sebe sama v rámci jinakosti - jsou právě nejsilnějším poselstvím tohoto festivalu. Smazává tak totiž předsudečné, zjednodušené řazení této jinakosti do oblasti pouze sexuálních aktivit.

Je mnoho životních způsobů jak být člověkem a žít dobře v demokratické společnosti. To, čemu dáváme přednost, podle čeho opravdově žijeme jsou naše touhy a naše srdce, nikoliv teorie. A o tom jsou i Mezipatra.

Ještě jednou děkuji Vám za to, že k touze a kreativitě připojujete odvahu a činorodost, vyjádřenou celoročními přípravami a pořádáním dnes již tradičního, velmi kvalitního filmového setkání. Významně tím přispíváte do spektra aktivit GLBT hnutí a do podpory rozmanitosti a bohatství kulturního a společenského života v České republice.

Těším se na Mezipatra a přeji jim vytrvalost a zájem diváků.

 

stehlikova-podpis.gif

Džamila Stehlíková, ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny

 


ministr kultury Václav JehličkaOceňuji přínos Českého gay a lesbického filmového festivalu Mezipatra k rozmanitosti témat renomovaných filmových festivalů, které se konají v České republice, proto, že jeho téma se nedotýká pouze minorit, jimž pomáhá v jejich sebepřijetí, ale také široké veřejnosti. Festival napomáhá bourání přetrvávajících společenských předsudků, což vzrůstající divácký zájem v minulých letech plně potvrzuje.

Těžké životní situace, téma letošního ročníku, mohou v kterémkoli okamžiku, nečekaně, zasáhnout každého z nás – smrt, vážná nemoc nebo jiné změny, které obracejí život naruby. Proto je důležité poznat příběhy lidí, kteří se s traumaty vyrovnali, a dávají nám naději, že mnohé lze překonat.

 

jehlicka-podpis.gif

Václav Jehlička, ministr kultury

 


Jitka SeitlováFestival Mezipatra se stal tradičním prostorem pro setkávání všech, kteří se chtějí zamyslet, hovořit a napomáhat řešení donedávna tabuizovaných témat života. Přispěním tohoto dobrého projektu se boj proti diskriminaci, rovné postavení menšin a ochrana lidských práv stávají součástí postojů stále širšího spektra naší společnosti. Jsem ráda, že festival tak úspěšně pokračuje a přeji mu mnoho kvalitních filmů a spoustu dalších skvělých diváků.

 

seitlova-podpis.gif

RNDr. Jitka Seitlová, zástupkyně veřejného ochránce práv

 


Pavel BémMenšiny jsou kořením společnosti - bez nich by byla neslaná, nemastná. Jsem přesvědčen, že dnešní Praha je městem kosmopolitním a osvíceným, které je menšinám otevřené. Jinakost lidí v našem okolí nás obohacuje, činí nás lepšími a učí nás respektu a toleranci.

Vřele proto vítám úsilí organizátorů ze sdružení STUD, kteří již řadu let přinášejí divákům v Praze, stejně jako v domovském Brně i dalších městech, filmový festival Mezipatra. Dynamický nárůst návštěvnic a návštěvníků v minulých letech, velký zájem z řad nejen menšinového publika i zahraniční ohlasy jsou signálem, že se jedná o mimořádný festival nejen svým zaměřením, ale též významem. Dnes má své pevné místo v kulturním životě Prahy, České republiky i střední Evropy.

Mezipatra jsou dokonalou příležitostí nahlédnout na „jinaké“ osudy leseb, gayů nebo bisexuálních lidí prostřednictvím filmových příběhů. Jedná se o osudy, které můžeme vnímat jako svým způsobem jiné či cizí, ale zároveň v mnohém podobné a nám velmi blízké.

S potěšením jsem proto přijal záštitu i nad letošním devátým ročníkem festivalu Mezipatra. Nepochybuji, že bude událostí všestranně obohacující, na kterou může být Praha právem hrdá.

 

bem-podpis1.gif

MUDr. Pavel Bém, primátor hl.m. Prahy

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2008

Mezipatra 2008

  • Diváci: 11 000
  • Projekce: 95
  • Doprovodné akce: 30
  • Filmy: 62
  • Web: 32 500 návštěv
  • Ozvěny: Olomouc, Bratislava, České Budějovice, Český Těšín

Ocenění 2008