Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Mezipatra ožijí životem po...

logo Mezipater

9. český gay a lesbický filmový festival Mezipatra 2008

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Mezipatra ožijí životem po...

Mezipatra ožijí životem po... Brno 18.9.2008: Devátý ročník gay a lesbického filmového festivalu Mezipatra se kvapem blíží. V Brně a v Praze se od 31.10. do 12.11. uskuteční desítky projekcí a doprovodných akcí s gay, lesbickou, bisexuální a transgender tématikou. Motto letošního festivalu zní: „Život po...“.

Záštitu nad festivalem již poněkolikáté převzal bývalý prezident a dramatik Václav Havel a pražský primátor Pavel Bém. Poprvé festival svou záštitou podpořili ministr kultury Václav Jehlička, ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny Džamila Stehlíková a také Jitka Seitlová, zástupkyně veřejného ochránce práv.

Vyjádření pana Václava Havla k festivalu:
„Filmový festival Mezipatra zaštiťuji už několik let zejména proto, že si živě pamatuji doby, kdy každý, kdo se jakkoli vymykal, byl v nejlepším případě přehlížen, spíše ale zesměšňován, tupen a posléze vypuzen na okraj společnosti. Jsem rád, že dnešní společnost je  přeci jen tolerantnější.“

Vyjádření pana Václava Jehličky:
„Oceňuji přínos Českého gay a lesbického filmového festivalu Mezipatra k rozmanitosti témat renomovaných filmových festivalů,  které se konají v České republice, protože jeho téma se nedotýká pouze minorit, jimž pomáhá v jejich sebepřijetí, ale také široké  veřejnosti.“

Festival se uskuteční na již tradičních místech – v Brně budou projekce probíhat v kině Art a v sále Břetislava Bakaly, v datech od 31.10. do 8.11., následně se festival přesouvá do Prahy, kde na celý týden od 6.11. do 12.11. obsadí kino Světozor a nově také kino Lucerna. V následujícím měsíci proběhnou ozvěny v dalších městech České republiky.

Hlavní téma, podle kterého jsou vybírány promítané filmy a kterému bude přizpůsobený i doprovodný program, pro letošek zní: „Život po…“. Výběr motta a jeho význam vysvětluje ředitel festivalu Aleš Rumpel:

„Někdo jde nahoru, někdo dolů. Ještě nikdy jsme se v hlavní dramaturgické linii tolik nepřiblížili smyslu názvu našeho festivalu - Mezipatra. Hlavní téma je totiž  "život po..." - po změně pohlaví, po diagnóze, po ztrátě partnera/ky. Téma to není temné, postavy  letošních filmů jsou totiž v neokázalém smyslu slova hrdinové a  hrdinky, kteří se vykazují schopností tak důležitou v historii menšin: přežít“.

Vedle soutěžní sekce, do které je přihlášeno několik filmů z celého světa, je připravena také filmová retrospektiva. Pro letošní rok jsme vybrali osobnost jedinečnou – Rosa von Praunheim je spoluzakladatelem německého hnutí za práva gayů a také jedním z prvních evropských režisérů otevřeně točících o homosexualitě. Tvůrce se festivalu osobně zúčastní a bude prezentovat svoje mnohdy kontroverzní díla, která často vytvářel za účelem vyvolání celospolečenské diskuse.

Více na www.mezipatra.cz


Kontakt pro média:

  • Kateřina Horčicová, tel: 608 508 038
  • Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. 
  • www.mezipatra.cz

 

Záštita: Václav Havel, MUDr. Džamila Stehlíková (ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny), Mgr. Václav Jehlička (ministr kultury), RNDr. Jitka Seitlová (zástupkyně veřejného ochránce práv), MUDr. Pavel Bém (primátor hlavního města Prahy).

Finanční podpora: Státní fond ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie, Ministerstvo kultury ČR, Ministerstvo zdravotnictví ČR, Česko-německý fond budoucnosti, Hlavní město Praha, Statutární město Brno, Goethe Institut, Velvyslanectví USA, Velvyslanectví Švýcarské konfederace, Francouzské velvyslanectví, Instituto Cervantes, Velvyslanectví Státu Izrael.

Generální mediální partner: Česká televize

Hlavní mediální partner: Český rozhlas 1 Radiožurnál

Mediální partneři: MF Dnes, Cinepur, Respekt, Metropolis, Rádio 1, Colour Planet, iBoys.cz, Stream.cz, 004.cz, BengaLes.cz

Sponzoři: Hotel Veronský dům, Arco, MKM, Friends, Outcafé, Red Cat, Living, kinobarrandov.tv

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2008

Mezipatra 2008

  • Diváci: 11 000
  • Projekce: 95
  • Doprovodné akce: 30
  • Filmy: 62
  • Web: 32 500 návštěv
  • Ozvěny: Olomouc, Bratislava, České Budějovice, Český Těšín

Ocenění 2008